Kasvinsuojelu

Syysrypsin ja -rapsin kasvinsuojelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota rikkakasvien ja kasvitautien torjuntaan. Aikaisessa taimivaiheessa syksyllä tuholaisista ei juuri ole etanoista lukuun ottamatta haittaa. Keväällä syysöljykasveilla ei ole kirppaongelmia ja rapsikuoriaisten ongelma kevätöljykasveja vähäisempi. Rapsikuoriaiset lentävät syysöljykasveille vasta juuri ennen kukinnan alkua. Myös mahdolliset kaalikoiongelmat ovat syysöljykasveilla kevätöljykasveja vähäisemmät. Rapsikuoriaisten tarkkailu ja torjunta torjuntakynnyksen ylittyessä onkin siis tarpeen. 

Rikkakasvien torjunta

Rikkakasvien torjunta syksyllä on tärkeää, jotta vältetään niistä aiheutuvat talvehtimisongelmat. Rikat ja jääntivilja lisäävät kasvien keskinäistä kilpailua, minkä takia kasvit kasvavat liikaa pituutta ja eivät tukevoidu.

Syksyllä leveälehtisten rikkakasvien torjunta voidaan tehdä metatsakloria tai metatsakloria ja kvinmerakkia sisältävillä valmisteilla. Mikäli syysrypsi tai -rapsi kylvetään heti viljan jälkeen, voidaan jääntivilja torjua tehokkaasti lohkolta esim. puinnin jälkeisellä kynnöllä tai glyfosaattiruiskutuksella. On myös mahdollista, että talvi tuhoaa osan jääntiviljasta. Mikäli syysöljykasvit kylvetään nurmen jälkeen, kannattaa nurmi lopettaa glyfosaattikäsittelyllä.

Rikkakasvien torjunta on mahdollista myös keväällä joillakin valmisteilla, tarkemmat tiedot valmisteiden käytöstä löydät käyttöohjeista. Valmisteiden teho voi kuitenkin jäädä heikoksi, mikäli rikkakasvit ovat suuria ja samalla myös öljykasvien vioitusriski kasvaa.

Taulukko 1. Huomioi esikasvilla käytetyt kasvinsuojeluaineet, kun seuraavan kerran viljelet öljykasveja. Lähde: Viljelijän Avena Berner 2021.

Huomioi esikasvilla käytetyt kasvinsuojeluaineet, kun seuraavan kerran viljelet öljykasveja

Kasvitautien torjunta

Syysrapsille suositellaan kuivamädän torjuntaan syysruiskutusta metkonatsolia tai tebukontsolia sisältävillä valmisteilla. Syksyinen ruiskutus noin nelilehtiasteella edistää myös kasvupisteen pysymistä maan pinnan läheisyydessä. Kasvupisteen pysyminen maan pinnan läheisyydessä edistää talvehtimista ja vähentää pakkasvaurioita.

Syysöljykasveilla pahkahomeen esiintymisriski on usein kevätöljykasveja pienempi. Torjunta tulee tehdä tarpeen mukaan vastaavilla valmisteilla kuin kevätöljykasveilla. Möhöjuuren torjumisen vuoksi öljykasveja ei tule viljellä samalla lohkolla useammin kuin 5. vuoden välein. 

Tuhoeläinten hallinta

Kirpoista ei yleensä ole haittaa syysöljykasvien taimettumisvaiheessa. Sen sijaan etenkin etanat voivat vikuuttaa pahoin taimettuvia syysöljykasveja. Myös rapsipistiäisestä ja kaalikoin toukista voi olla joskus haittaa. Erityisesti etanat voivat aiheuttaa syksyllä merkittäviäkin vioituksia, kun ne syövät syysöljykasvien taimia. Nurmenjälkeistä suorakylvöä ei suositella etanariskin takia. Myös kokkareinen maanpinta houkuttelee etanoita. Etanatilannetta voi tarkkailla asettamalla maan pinnalle laudan, märän säkin tms. alle vähän lesettä ja tarkistamalla aamuisin ansassa esiintyvien etanoiden lukumäärän. Etanoiden kemialliseen torjuntaan voi käyttää rautafosfaatti-valmistetta.. Syysmuotoisten kasvien kylvöä on syytä välttää lohkoilla, joilla etanoita esiintyy runsaasti. Kyntö vähentää tehokkaasti etanoita.

Peurat, kauriit ja jänikset voivat joskus aiheuttaa ongelmia syysöljykasvien taimille ennen lumen tuloa. Eläinten karkottamiseen voi käyttää mm. lippusiimoja eläinten kulkureiteillä.

Satovuoden keväällä rapsikuoriaisia tulee tarkkailla ajoissa, koska syysrapsin nuput muodostuvat jo toukokuussa. Mahdollinen torjunta tehdään vasta torjuntakynnyksen ylityttyä. Syysöljykasvien torjuntakynnykset ovat korkeammat kuin kevätöljykasveilla: aikaisessa nuppuvaiheessa on 2-3 kuoriaista/kasvi ja myöhäisessä nuppuvaiheessa ja lähellä kukinnan alkua 5-6 kuoriaista/kasvi. Myöhemmin kasvukaudella rapsikärsäkkään, litusääsken ja kaalikoin esiintymistä tulee myös seurata ja tehdä torjuntaa tarvittaessa.

Vihreät valmistuvat lidut houkuttelevat joskus lintuparvia, jotka voivat tehdä pahaa tuhoa kasvustoissa. Lintuparvet voivat siirtyä syysrypsiltä syysrapsille ja sieltä edelleen kevätöljykasveille, jos alueella on esiintynyt lintuongelmaa. Lintuparvi nokkii lidut auki, jolloin siemensato varisee ennen aikaisesti peltoon. Haukkaleijoja voi kokeilla lintujen karkotukseen, mutta tehokkainta voi olla pitää taukoa öljykasvien viljelyssä, jotta lintuparven kokoa saadaan pienennettyä.