UUTISIA VILJAKETJUSTA

Syyskasvustot yleisesti hyvässä kunnossa Euroopassa

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 20.12.2022

Poikkeuksellisen lämpimän syksyn jälkeen erityisesti Euroopan läntisellä puoliskolla lämpötilat putosivat merkittävästi joulukuun alkupuoliskolla. Ennen olosuhteiden kylmenemistä Euroopan syyskasvustot olivat pääosin hyvässä kunnossa ja erityisesti myöhään kylvetyt kasvustot hyötyivät syksyn olosuhteista. Mallinnusten mukaan myös kylmä alku talvelle oli syyskasvustoille pääosin hyödyksi. Kylmät lämpötilat edistivät kasvustojen kylmäkaraistumisprosessia merkittävästi ja lisäsivät siten pakkastoleranssia. Kylmän aiheuttamia kasvustovaurioita on mallinnusten mukaan puolestaan ainakin toistaiseksi aiheutunut vähän. Kylmän aiheuttamat vauriot rajoittuvat pääosin joillekin alueille Saksan ja Puolan keski- ja itäosissa. 

JRC Crop monitoring DEC2022

 

Selvästi tavanomaista lämpimämmät säät ovat jatkuneet läntisellä ja eteläisellä Mustanmeren alueella ja hyödyttäneet edelleen myöhään kylvettyjä kasvustoja. Pitkään jatkuneet lämpimät olosuhteet jättävät kasvustot kuitenkin alttiiksi myöhemmille kylmävaurioille, sillä kylmäkaraistumista ei ole tapahtunut ja pakkastoleranssi on sen myötä alhainen. Toistaiseksi ennusteissa ei kuitenkaan ole vaurioille altistavia äkillisiä pakkasia. 

Itämeren alueella, Pohjois-Saksassa, Puolassa, Kaakkois-Espanjassa sekä Turkissa on yhä jatkuvaa vajetta sadannassa. Tämän ei kuitenkaan toistaiseksi ole havaittu aiheuttaneen merkittävää haittaa syyskasvustoille. Haittaavan kuivina olosuhteet ovat kuitenkin jatkuneen erityisesti luoteisessa Italiassa sekä koko Maghreb-alueella. Näillä alueilla olosuhteet todennäköisesti viivästyttävät kylvöjä. Tavanomaista runsaampaa sadantaa on puolestaan esiintynyt Sloveniassa ja Kroatiassa ja voimakkaat ja runsaat sateet ovat paikoin voineet aiheuttaa haittaa varhaisessa vaiheessa oleville kasvustoille. 

Lähde: JRC MARS Bulletin Crop monitoring in Europe, December 2022, vol 30 No 12