UUTISIA VILJAKETJUSTA

Tuomikirvaennuste 2023 - näytteenottopyyntö

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 28.10.2022

Tuomikirvaennuste perustuu tuomikirvojen talvimunien laskentaan ja sitä varten tarvitaan näytteitä tuomen silmuista ympäri Suomea.

Kesällä 2022 tuomikirvoja esiintyi talvimunaennusteen mukaisesti vain paikoin ja kirvamäärät jäivät yllättävänkin vähäisiksi, kun kaukokulkeumiakaan ei viljojen oras- ja versomisaikaan tullut. Sademäärät vaihtelivat alueellisesti paljon, millä voi olla vaikutusta ensi vuoden kirvapaineeseen.

Nyt onkin taas aika varautua tulevaan ja selvittää kotimaisen tuomikirvakannan runsaus eli kerätä näytteet vuosittaista tuomikirvaennustetta varten. Ennuste perustuu tuomikirvojen talvimunien laskentaan ja sitä varten tarvitsemme näytteitä tuomen silmuista ympäri Suomea. Mitä enemmän näytepisteitä on, sitä kattavampi ja luotettavampi ennuste kotimaisen tuomikirvakannan suuruudesta vuodelle 2023 olisi luvassa. Alla olevasta kartasta näkyy viimevuotisten näytteiden kattavuus. Näytteitä toivotaan vanhojen näytepaikkojen lisäksi erityisesti katvealueilta.

TuomikirvaEnnuste2022 72dpi

Näytteenotto-ohjeet

Tuomenoksat pitäisi kerätä ja lähettää Jokioisille marraskuun aikana. Sivun alalaidassa liitteenä tarkemmat näytteenotto-ohjeet. Tuomenoksat kootaan vähintään kolmesta, mielellään viidestä pellon läheisyydessä kasvavasta tuomesta. Kunkin puun oksaniput sidotaan erillisiksi nipuiksi. Noin 50 cm:n mittaisia oksia tarvitaan kustakin tuomesta 20-30 kappaletta. Näytteet kerätään puun joka puolelta normaalilta ulottumakorkeudelta. Varmistattehan ennen näytteenottoa, että oksat ovat tuoreita ja että puu varmasti on tuomi (ks. näytteenotto-ohjeet). Jokaisesta näytteestä pitäisi löytyä vähintään 100 elävää silmua.

Ohjeet talvimunien laskentaohjeeseen - itselaskenta (vain jos haluaa suorittaa laskennan itse, eikä lähettää oksia tutkittavaksi)

Sivun alalaidassa myös talvimunien laskentaohje ja -lomake siltä varalta, että talvimunalaskennan haluaa suorittaa itse. Omatoimisen laskennan tulokset lähetetään samaan osoitteeseen kuin näytteetkin. Ohjetta on ehdottomasti noudatettava ja munat laskettava aina sadasta silmusta puuta kohti. Itse laskettaessa on myös aina ilmoitettava, montako silmua on kaiken kaikkiaan tarkastettu ja onko tuloksessa jo huomioitu todennäköinen elossasäilyvyysprosentti. Näytteitä ja talvimunien laskentatietoja voi lähettää useammastakin paikasta, kunhan niihin on merkitty selkeästi näytteenottopaikat.

Kaikille oksia lähettäneille lähetetään omien näytteiden laskentatulokset ja uusi tuomikirvaennuste heti niiden valmistuttua tammikuussa 2023. Liittäkää siis näytteiden mukaan tieto näytteenottopaikasta (paikkakunta) sekä yhteystiedot (sähköpostiosoite).

Näytteet toimitetaan osoitteeseen:

Erja Huusela, Luonnonvarakeskus (Luke), Planta/Tietotie 4, 31600 Jokioinen

(puhelinnumero paketti-ilmoitusta varten: 040 1498 332)

Näytteenotto-ohjeet:

Tuomikirvaennuste näytteenotto ja laskentaohjeet
252 kt, päivitetty 28.10.2022

Itselaskentalomake (tarpeellinen vain, jos suorittaa laskennan itse, eikä lähetä oksia tutkittavaksi)

Tuomikirvan talvimunien itselaskentalomake
13 kt, päivitetty 28.10.2022

Lisätietoja: Erja Huusela, erikoistutkija, kasvinterveys, Luonnonvarakeskus (Luke)

erja.huusela a luke.fi

Puh. 029 532 6148 / 040 1498 332