UUTISIA VILJAKETJUSTA

MARS Bulletin: puinnit ja syysviljojen kylvöt edenneet hyvin

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 25.10.2022

Syyskuusta lokakuun puoleenväliin Euroopassa säät suosivat sadonkorjuuta sekä syysviljojen kylvöjä.

Itämeren ympäristössä syyskylvöt saatiin valmiiksi optimaalisessa aikaikkunassa ja kylvösten kasvuunlähtö on ollut yleisesti ottaen hyvää. Syyskuun tavallista matalammat lämpötilat eivät haitanneet orastumista.

Syyskylvöt ovat edenneet hyvässä tahdissa myös Ranskassa, Saksassa, Benelux-maissa, Irlannissa ja Iso-Britanniassa. Olosuhteet ovat olleet näissä maissa suotuisat niin kylvöille kuin myös aikaiselle kasvuunlähdölle.

10 2022 Mars

Puolassa märkyys on hidastanut kylvöjen etenemistä. Samoin Ukrainassa sateet ovat hidastaneet kylvöjä, mutta maan kosteustasapaino samanaikaisesti parantunut ja on nyt lähes optimaalinen orastumiselle.

Kuivuus vaivasi joitakin alueita luoteisessa Italiassa, eteläisessä Espanjassa ja Romanian sekä Bulgarian itäosissa. Tilanne on vielä kaikilla näillä alueilla kohtuullinen ja mahdollisuus hyvään satoon on vielä olemassa.

Rapsin kylvöt kohtasivat syys-lokakuussa haasteita. Ranskassa kylvöt saatiin tehtyä syyskuun ensimmäisellä puoliskolla, mutta muilla rapsin päätuotantomailla on ollut haasteita. Kylvöjä on jouduttu pitkittämään optimaalisen aikaikkunan ulkopuolelle johtuen maan kuivuudesta sekä alueittain voimakkaista sateista.

Loppukesän kuivuus näkyy kevätkasvien satotasoissa, joiden arvioita on jälleen laskettu puintien valmistuttua. Maissin satotaso on arvion mukaan 19 % pienemmät kuin viiden vuoden keskiarvoinen satotaso. Myös soija ja auringonkukka kärsivät kuivasta kesästä satotasojen jäädessä 18 % ja 16 % viiden vuoden keskiarvosta.