UUTISIA VILJAKETJUSTA

VYR puintiseurannan viides viikko: puinnit pitkällä koko maassa

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 6.9.2022

VYR puintiseuranta 5/2022, tilanne 5.9.2022

Puinnit kokonaisuudessaan pitkällä 

Puinnit ovat jälleen edenneet koko maassa viimeisen viikon aikana. Poutaisempi ajanjakso on helpottanut puintien tilannetta myös aikaisemmin pahiten sateista ja märkyydestä kärsineillä alueilla, kuten Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Edelleen puinneissa on kuitenkin näillä alueilla paikoitellen haasteita esimerkiksi peltojen kantavuuden kanssa. Myös puintikosteudet ovat nousseet ja lakoontuneiden kasvustojen kanssa on haasteita. Viljojen laaduissa arvioidaan myös tällä hetkellä olevan erityisesti näillä alueilla aikaisempaa enemmän vaihtelua, sillä märät olosuhteet ovat heikentäneet laatuja jonkin verran. 

Kuivemmilla alueilla puintiajan olosuhteet ovat olleet pääasiassa hyvät tai tyydyttävät ja satojen puintikosteudet melko alhaisia.

Puimatta on koko maan tasolla edelleen kuitenkin vaihtelevasti ainakin kaikkia kevätviljoja, rypsiä, rapsia, härkäpapua ja jonkin verran hernettä. Viljoista eniten puimatta on myöhäisimpiä lajikkeita, jälkiversoneita kasvustoja ja myöhään kylvettyjä. 

Puintien eteneminen taulukkoina sivun alalaidassa. 

Sadot ja laadut 

 • Laadut kevätviljoilla pääasiassa hyviä, ok
 • Kevätviljojen sadot keskimääräisiä, runsasta vaihtelua 
 • Nyt hieman enemmän kommenttia vaihtelevista laaduista - eniten sateita saaneilla alueilla olosuhteet heikentäneet laatuja jonkin verran 
 • Rukiilla havaittu torajyvää ainakin Satakunnan ja Pohjanmaan alueella
 • Arvioita kauran kohonneista DON-hometoksiinipitoisuuksista (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa) - arvioidaan pysyvän rehulaadun rajoissa
 • Herneen sadoista useita arvioita hyvästä, melko hyvästä, keskimääräisestä - myös runsaasta satotasojen vaihtelusta. Pohjanmaan alueilla myös korjuutappioita laon takia.
 • Härkäpavun satoarviot vaihtelevat kohtalaisen ja heikon välillä

Syyskylvöt

 • Syysöljykasveja kylvettiin jonkun verran - arvioiden mukaan ei erityisen paljon
 • Ruista ja vehnää kylvetty, muokkauksia ja kylvöjä tehdään nyt olosuhteiden salliessa - pääasiassa vehnää
 • Pohjanmaan alueilla märkyys haittaa paikoitellen 
 • Muun muassa Kymenlaakson, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen alueilla edelleen ainakin paikoitellen kuivuus ongelmana - kylvöjä viivytetty ja jopa jätetty tekemättä tai suunnitelmia muutettu tästä johtuen
 • Viileys hidastaa itämistä ja orastumista

Puintien eteneminen alueittain ja  viljalajeittain & alueittain

050922 PUINNIT 050922 viljoittain

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.