UUTISIA VILJAKETJUSTA

Sateet saapuivat liian myöhään Eurooppaan – kevätkylvöiset kärsineet

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 21.9.2022

Kesän kuivuus helpotti suurimmassa osaa Eurooppaa syyskuun alussa. Sateet saapuivat kuitenkin liian myöhään, jotta kevätkylvöiset olisivat merkittävästi hyötyneet niistä. Sateet auttaneet rapsin hyvää itämistä.

Kuivuus ja tukalat helteet ovat olleet Euroopassa tämän kasvukauden vitsaus. Kuivuus on hankaloittanut sadetusta ja heikentänyt sato-odotuksia. Elokuun puolenvälin jälkeen saatu sadanta on parantanut maan vesivarantoja syyskylvöjä silmällä pitäen. Etenkin rapsi on hyötynyt viime viikkojen sateista. Toisaalta Pohjois-Euroopassa syyskylvöjä on haitannut erittäin kuiva maa, kun samaan aikaan Puolassa on ollut kylvöille liian märkää.

Euroopan suurimmissa viljavaltioissa Saksassa ja Ranskassa vuoden 2022 sato jää maltilliseksi. Saksan tuotantoennustetta on laskettu entisestään kuivan ja keskimääräistä lämpimämmän loppukesän takia. Sateet saapuivat syyskuun puolella liian myöhään korjatakseen kesän vahinkoja kevätkylvöisillä kasveilla. 

Lämpötilat pysyivät Saksassa elokuun puolestavälistä syyskuun puoleen väliin selvästi yli keskimääräisen nousten välillä jopa 39°C tasolle. Sateita on vihdoin saatu, mutta ne ovat painottuneet maan etelä- ja itäosiin. Kasvukauden ollessa lähes ohi, nyt saapuvat sateet tuskin enää vaikuttavat positiivisesti kevätkylvöisten satoon. Toisaalta sateet ovat tervetulleita syyskylvöjä silmällä pitäen.

Ranskaan runsaat sateet saapuivat elokuun puolessa välissä, mutta kevätkylvöiset olivat jo kärsineet kasvukauden jatkuvasta kuivuudesta ja helteistä. Lämpötilat olivat 2-4 °C korkeammat elokuun puolestavälistä syyskuun puoleenväliin verrattuna pitkän aikavälin mitattuihin lämpötiloihin. Maissi ja auringonkukka ovat kärsineet pahasti. 

Ranskaan saapuneet sateet ovat olleet hyödyllisiä syyskylvöisille, etenkin rapsikasvustot ovat itäneet hyvin.

Itämeren alueella Ruotsissa ja Tanskassa puinnit on saatu päätökseen hyvissä olosuhteissa. Satotasojen arvioidaan olevan selvästi yli viiden vuoden keskiarvon. Tanskassa mm. ohran satotasot ovat jopa 20 % suuremmat kuin keskimäärin. Ruotsissa satotasot ovat maltillisemmat, mutta silti erinomaiset. Syysrapsin kylvöt ovat valmiit. Sateita kaivataan takaamaan rapsin hyvä kasvuunlähtö. Ruotsissa rapsin kylvöt ja itäminen ovat paikallisesti venyneet tavallisesta ajankohdasta kolme viikkoa eteenpäin kuivuuden seurauksena.

Baltiassa puinnit etenivät elokuun loppupuoliskolta syyskuun alkuun nopealla tahdilla hyvissä puintikeleissä. Elokuun lopulla lämpötilat nousivat välillä jopa lähelle 30°C, mutta lämpötilat laskivat nopeasti syyskuun puolella. Sato on hyvä, mutta laatu vaihtelevaa. Syyskylvöt ovat meneillään Baltian maissa, mutta lisää sateita kaivataan kylvöjen optimaaliseen kasvuunlähtöön. Kylmä säärintama on myös hidastanut kasvuunlähtöä.

Lähde: JRC MARS Bulletin - Crop monitoring in Europe - September 2022