UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kuluvan syksyn syyskylvöaloja arvioidaan melko keskimääräisiksi ja puinneissa meneillään loppurutistus

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 20.9.2022

VYR puintiseuranta + syyskylvöarvio 7/2022, tilanne 19.9.2022

Puinnit loppusuoralla

Koko maassa puimatta on vielä rypsiä ja rapsia sekä ainakin viimeisiä myöhäisimpiä kevätviljoja. Lisäksi esimerkiksi hamppua on vielä puimatta. Muutoin puinnit alkavat olla valmiit. Viimeisiä puinteja tehdään säiden salliessa ja erityisesti öljykasveilla kasvustojen valmistuessa. 

Myöhäisempien puintien satojen laaduissa alkaa olemaan aikaisempaa enemmän vaihtelua ja esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla on arvioiden mukaan aikaisempiin verrattuna muun muassa alhaisempia sakolukuja, jonkin verran alhaisempia valkuaispitoisuuksia sekä hehtolitrapainoja. Myös DON-hometoksiinipitoisuudet ovat olleet nousussa myöhemmin korjatuissa sadoissa. 

Toisaalta kuivemmilla alueilla kasvukauden kuivuus näkyy joidenkin satojen laaduissa esimerkiksi pieninä jyviä ja keveytenä. 

Syyskylvöalasta tulossa arvioiden mukaan melko keskimääräinen 

Tämän syksyn kylvetty ja kylvettävä syyskylvöala vaikuttaa arvioiden mukaan olevan noin keskimääräinen ja jäävän viimevuotista ennätysalaa pienemmäksi. Monilla alueilla syysvehnän ja -rukiin aloja arvioidaan melko keskimääräisiksi ja syysöljykasvien alaa arvioidaan melko vähäiseksi. Syysruisvehnän alan arvioidaan monin paikoin olevan aikaisempaa isompi ja kiinnostuksen sitä kohtaan lisääntyneen. Syyskasvien kokonaisalassa syysruisvehnän osuus on kuitenkin vielä melko pieni. 

Siemeniä syyskylvöille on arvioiden mukaan riittänyt kysyntään nähden melko hyvin. Joidenkin lajikkeiden kohdalla siemenet ovat loppuneet ja haluttua lajiketta ei välttämättä ole saanut. Muutoin siemeniä on saanut tarpeen mukaan. 

Kuivuus on hidastanut syyskasvien itämistä ja kasvuunlähtöä monilla alueilla. Kylvöjä on myös viivästytetty ja suunnitelmia muutettu kuivuudesta johtuen. Syysvehnää kylvetään vielä monilla alueilla olosuhteiden salliessa. 

Arvioita maakunnittain

Varsinais-Suomen syyskylvöalaa arvioidaan keskimääräiseksi ja selvästi pienemmäksi kuin viime vuonna. Syysvehnän ja -rukiin aloja arvioidaan keskimääräisiksi ja syysvehnää kylvetään vielä olosuhteiden salliessa. Myös syysöljykasveja on kylvetty, mutta selvästi viime vuotta vähemmän. Syysöljykasvien kylvöajankohtana peltoja oli huonosti vapaana kylvöille. Syysohraa kylvetty hieman.

Uudenmaan syyskylvöalaa arvioidaan keskimääräiseksi. Syysvehnän ja -rukiin alat arviolta keskimääräiset ja öljykasveja kylvetty arviolta vähäinen määrä. Syysvehnää kylvetään edelleen olosuhteiden salliessa. Syysruisvehnää kylvetty arviolta aiempaa enemmän. 

Satakunnassa syyskasvien alaa arvioidaan hieman keskimääräistä vähäisemmäksi. 

Päijät-Hämeessä syyskylvöjä tehty arviolta keskimääräisesti ja selvästi viime vuotta vähemmän. Syysvehnää kylvetään vielä olosuhteiden salliessa. Syysruisvehnää kylvetty arviolta aikaisempaa enemmän. 

Pirkanmaalla syyskylvöjä tehty arviolta keskimääräisesti. Syysvehnän alaa arvioidaan melko keskimääräiseksi, rukiin alan arvioidaan olevan mahdollisesti hieman keskimääräistä pienempi. Lisäksi ainakin syysrypsiä kylvetty jonkin verran. 

Kymenlaaksossa syyskylvöalaa arvioidaan melko keskimääräiseksi. Joillakin alueilla alan arvioidaan jäävän hieman keskimääräistä vähäisemmäksi ja joillakin alueilla puolestaan olevan hieman keskimääräistä isompi. Syysvehnää melko keskimääräisesti tai hieman enemmän ja ruista mahdollisesti hieman keskimääräistä vähemmän. Muita syyskasveja kylvetty vain hyvin vähän. 

Etelä-Pohjanmaalla syyskylvöalaa arvioidaan melko keskimääräiseksi. Syysvehnän alan arvioidaan olevan melko keskimääräinen ja syysrukiin arviolta jonkin verran keskimääräistä pienempi. Syysruisvehnää kylvetty selvästi aikaisempaa enemmän ja syysöljykasveja ja -ohraa vain hyvin vähän. 

Keski-Pohjanmaalla kylvetty arviolta melko keskimääräinen ala syysvehnää ja -ruista.

Pohjois-Pohjanmaa – syyskylvöalat tyypillisesti pieniä. Arviolta keskimääräinen määrä kylvetty. 

Etelä-Savossa syyskylvöjä tehty arviolta keskimääräisesti.

Pohjois-Savo - syyskylvöalat tyypillisesti pieniä. Arviolta keskimääräinen määrä kylvetty.

Etelä-Karjalassa  syyskylvöjä tehty arviolta melko keskimääräisesti (syysvehnä ja -ruis). Syysöljykasveja kylvetty arviolta viime vuotta vähemmän.

Pohjois-Karjalassa syyskylvöjä on tehty arviolta keskimääräistä jonkin verran vähemmän. Erityisesti maakunnan eteläosissa hanhituhojen pelko on vähentänyt halukkuutta syyskylvöihin. 

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.