UUTISIA VILJAKETJUSTA

VYR puintiseurannan neljäs viikko: puintien etenemisessä suurta alueellista vaihtelua ja sateet ja märkyys haittana osassa maata

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 31.8.2022

VYR puintiseuranta 4/2022, tilanne 29.8.2022

Puinnit edenneet viimeisen viikon aikana kohtalaisen hyvin -  elokuun sateet kuitenkin aiheuttaneet suuria vaikeuksia osassa maata

Monilla alueilla puinnit ovat edenneet viimeisen viikon aikana hyvin. Paikalliset sade- ja ukkoskuurot ovat kuitenkin keskeyttäneet puinteja hetkellisesti. Uudellamaalla esiintyneet voimakkaan raekuurot aiheuttivat jopa kasvustojen varisemista. Saatujen sateiden ja märkyyden kannalta kriittisimpiä alueita ovat  ainakin Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa. Näillä alueilla esiintyy ainakin paikallisesti peltojen kantavuusongelmia, joka vaikeuttavat tai estävät sekä puintien edistymistä että syyskylvöjä. Joidenkin peltojen sadonkorjuu voi käydä erittäin vaikeaksi, mikäli samoille alueille osuu vielä kovia sateita. Eniten sateita saaneilla alueilla toivotaan nyt ehdottomasti poutaisempaa ajanjaksoa, jotta sadonkorjuu onnistuu ja säästytään kaikkein pahimmilta laatutappioilta.  Myös esimerkiksi Satakunnan alueella sateet kiusaavat puinteja siinä määrin, että paikallisesti pellot ovat liian märkiä ja kuivaus on pullonkaulana puintien etenemiselle. 

Puintien eteneminen kasveittain

 • Syysviljat alkavat olla suurimmaksi osaksi puituna
 • Kaikkia kevätviljoja puitu ja puidaan
 • Kevätviljojen valmistumisessa ja puintien etenemisessä kuitenkin suurta vaihtelua - osa puinneista venyy vielä pitkälle. Syinä esimerkiksi suuri vaihtelu kylvöajankohdissa sekä jälkiversonta. 
 • Monin paikoin tilanne myös se, että kasvit valmistuvat nyt yhtäaikaisesti ja puinteja edistetään tämän viikon aikana vauhdilla säiden niin salliessa. 
 • Hernettä jo reilusti puituna, mutta myös puimatta. Esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilla herneet pääosin puituna.
 • Härkäpapua vielä paljon puimatta
 • Kevätöljykasveista ensimmäisiä rypsejä puitu, pääosin kevätrypsit ja -rapsit vielä puimatta

Satoarviot

Kevätviljojen satoja arvioidaan tässä vaiheessa pääasiassa kohtalaisiksi ja kesimääräisiksi, selvästi paremmiksi kuin 2021. Myös ääripäitä hyvästä huonoon on ja erityisesti kuivuus on pienentänyt paikoin satoja merkittävästi. Kuivuus on vaivannut esimerkiksi Kymenlaaksoa ja osaa Varsinais-Suomesta. Erityisesti Turunmaan alueella kuivuudesta johtuen arviolta keskimääräistä/normaalia heikompi satotaso. 

Kevätviljojen laadut ovat olleet arvioiden mukaan toistaiseksi hyviä ja ainakin selvästi parempia kuin viime vuonna. Nyt kuitenkin eritysiesti sateisimmilla alueilla kosteat olosuhteet huolena loppujen satojen laatuja ajatellen.  Myös esimerkiksi kevätviljojen jälkiversonnan arvioidaan paikoin vaikuttavan laatuihin sekä nostavan kuivauskustannuksia. Jälkiversontaa esiintyy ainakin Varsinais-Suomen alueella (kevätviljat, herne, öljykasvit). 

Hernesatoja arvioidaan tällä hetkellä kohtalaisiksi, hyviksi tai erittäin hyviksi. Esimerkiksi Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta useita arvioita herneen onnistumisesta ja hyvistä sadoista. Härkäpapu on arvioiden mukaan menestynyt heikommin ja arviot sadosta lähinnä heikoista kohtalaisiin. Kevätöljykasveja on toistaiseksi puitu vasta hyvin vähän (lähinnä hieman rypsiä). Ennen puintia tehdyt satoarviot vaihtelevat runsaasti. Odotukset sadoista vaihtelevat keskimääräisestä hyvään ja myös heikohkoon. Varsinais-Suomessa rypsin arvioidaan kärsineen kuivuudesta ja kuumuudesta rapsia enemmän. 

Syysviljojen satotasoissa on  vaihtelua, mutta yleisarvio on keskimääräinen tai kohtalainen. Heikommin talvehtineet syysvehnät olleet satotasoiltaan keskiarvon alapuolella, heikkoja tai huonoja. Vastaavasti todella hyviä satoja myös paremmin menestyneistä kasvustoista. Rukiista saatu arvioiden mukaan keskimääräistä satotasoa. Ainakin satakunnan alueella rukiissa havaittu torajyvää. 

Syyskylvöt

Syyskylvöjen tilannetta kommentoidaan seuraavasti:

 • Syysöljykasveja on kylvetty jonkin verran ja kasvustoja on jo hyvin taimettuneena. Arvioiden mukaan öljykasveja ei ole kuitenkaan kylvetty erityisen paljon / yhtä paljon kuin viime vuonna. 
 • Ruista on jo kylvetty ja muokkauksia ja kylvöjä tehdään parhaillaan sopivissa sääikkunoissa, vielä arvioidaan  kylvettävän ruista ja valmistellaan vehnänkylvöjä. 
 • Kylvetyillä öljykasveilla on havaittu tuholaisongelmia eri puolilla Suomea (kirpat)
 • Rukiilta on jo torjuttu kahukärpäsiä (ainakin Varsinais-Suomessa)
 • Ainakin Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla märkyys haittaa kylvöjä paikoin
 • Kuivuus haittana esimerkiksi Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Haasteena itäminen ja tasainen orastuminen kuivuudesta johtuen. Lähipäivinä saadut sateet helpottaneet tilannetta, mutta ainakin paikoin sadetta kaivattaisiin vielä syyskasvien onnistuneeseen kasvuunlähtöön. 

Puintien eteneminen taulukkona

290822puinnit

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.