UUTISIA VILJAKETJUSTA

VYR puintiseurannan kolmas viikko: kaikkia kevätviljalajeja päästy jo puimaan, sateet haittaavat etenemistä ja uhkaavat satojen laatua erityisesti Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 23.8.2022

Puinnit päästy aloittamaan koko maassa 

Puinteja on päästy viimeisen viikon aikana aloittamaan koko maassa. Etenemisessä on vaihtelua maakunnittain (ks. taulukko sivun alaosassa). Osittain ollaan vielä alussa ja osittain on edetty jo pidemmälle. Maakuntien välisen vaihtelun lisäksi runsaasti vaihtelua on myös maakuntien sisällä. 

Viimeisen viikon aikana kevätviljoja ja hernettä on päästy puimaan todenteolla monilla alueilla. Myös ensimmäisiä härkäpapuja on puitu ja aivan ensimmäisiä satunnaisia kevätrypsejä. Lisäksi syysvehnää, syysruista, syysohraa, syysrypsiä ja syysrapsia sekä kuminaa ja heinien siemeniä. Pääsääntöisesti kevätöljykasvien (rypsi, rapsi) puinnit ovat vielä aloittamatta. Monin paikoin myös härkäpapu ja osa kevätviljoista antavat odottaa valmistumistaan. 

Sää määrittelee etenemistä monilla alueilla - myös viljojen valmistumista saadaan vielä odotella

Monilla alueilla sää määrittelee tällä hetkellä puintien etenemistä. Lämpimän helteinen sää kiihdytti viljojen valmistumista monilla alueilla ja puintien etenemistä määrittelee tällä hetkellä sää. Sateita on viimeisen viikon aikana saatu vaihtelevia määriä monilla alueilla. Myös kuluvalle viikolle  on luvattu epävakaista säätä eri puolille Suomea. Poutaisilla hetkillä puinnit etenevät nyt vauhdilla.

Eniten sateista on kärsitty ainakin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, jossa sateita on saatu nyt todella runsaasti ja paikoin erittäin voimakkaina ukkoskuuroina. Viljoja on lakoutunut runsaasti ja pellot ovat kastuneet siinä määrin, että kantavuus alkaa olla heikko ja vaikeuttaa työskentelyä pelloilla. Myös viljojen laadut heikkenevät pellossa, puinti vaikeutuu ja kuivauskustannukset kasvavat.

Toisaalta maltillisemmat sateet erityisesti kuivemmilla alueilla ovat tulleet monin paikoin tarpeeseen syyskylvöjen ja kasvukauttaan jatkavien kasvien kannalta. Runsaimmin sadetta saaneilla alueilla sateet kuitenkin vaikeuttavat ja uhkaavat puintien ja satojen laatujen lisäksi myös syyskylvöjä ja niiden onnistumista.

Pelkät sateet eivät kuitenkaan jarruta puintien etenemistä, vaan myös viljojen valmistumista saadaan odotella. Esimerkiksi Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla kevätviljojen valmistumista odotellaan vielä. Tällä viikolla kevätviljojenkin puintien odotetaan kuitenkin käynnistyvän laajemmin säiden salliessa.

Poutajaksolla ennen sateita ja vähäisempiä sateita saaneilla alueilla puintikosteudet olleet alhaisia tai melko alhaisia. Näiden satojen osalta viljelijät ovat olleet tyytyväisiä vähäisen kuivaustarpeen vuoksi.  

Satonäkymiä ja arvioita

Syyskasvien satonäkymiä arvioidaan keskimäärin kohtalaisiksi ja keskimääräisiksi. Heikommin talvehtineet säästetyt ovat tuottaneet kesimääräistä pienempiä satoja. Paremmin talvehtineilla sadot ovat keskimääräisiä tai hyviä. Talvituhot olivat kuitenkin laajat ja monin paikoin puitavia syyskasveja on nyt tavallista vähemmän. Laaduista ei vielä ole tarkempia tietoja, muutamia kommentteja lukuun ottamatta. Syysviljojen laatujen todetaan muutamissa arvioissa olevan kohtalainen tai hyvä. Hehtolitrapainot ovat olleet korkeita, valkuaiset puolestaan hieman alhaisia. Sateet uhkaavat tällä hetkellä puimattomien syysviljojen laatua toden teolla erityisesti runsaimmista sateista kärsineillä alueilla  kuten Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. 

Kevätviljojen satoja arvioidaan pääasiassa kohtalaisiksi ja keskimääräisiksi sekä selvästi paremmiksi kuin edellisellä satokaudella vuonna 2021. Myös ääripäitä hyvästä huonoon arvioidaan olevan. Luken 19.8.2022 julkaiseman 15.8.2022 tilanteen perusteella tehdyn satoarvion mukaan kotimaan viljasato palautuisi tällä kasvukaudella normaaliksi viimevuotisen katovuoden jälkeen. Luken satoarvio 2022 15.8.2022 luettavissa täällä.

Kuivuus on pienentänyt paikoin satoja merkittävästi ja ohra on mainittu useimmin kuivuudesta kärsineenä viljana. Myös härkäpavun arvioidaan kärsineen esimerkiksi hernettä enemmän. 

Arvioiden mukaan kevätviljojen laadut ovat olleet toistaiseksi hyviä tai ok, mutta nyt eritysiesti sateet huolena laatujen säilymisen kannalta. Pahin korjaamattomien satojen laatuun kohdistuva olosuhdepaine on tällä hetkellä runsaimmin sateita saaneilla alueilla. Myös esimerkiksi kevätviljojen jälkiversonnan arvioidaan paikoin vaikuttavan satojen laatuihin ja nostavan kuivauskustannuksia.

Hernesatoja arvioidaan tällä hetkellä kohtalaisiksi, hyviksi tai erittäin hyviksi. Härkäpavun osalta on enemmän vaihtelua ja puinnit osin aloittamatta. Arviot keskimääräisistä heikkoihin. Öljykasvien osalta sato-odotuksissa on myös vaihtelua, mutta ennen puintia odotukset vaihtelevat pääasiassa kohtalaisen, keskimääräisen tai hyvän välillä.  

Puintien eteneminen taulukkona 

22 8 22 puinnit

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.