UUTISIA VILJAKETJUSTA

VYR puintiseurannan ensimmäinen viikko: puinnit vasta aivan aluillaan ja sato-odotuksissa vaihtelua

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 9.8.2022

VYR puintiseuranta 1/2022, tilanne 8.8.2022 

Puinnit vasta aivan aluillaan ja laajalti myös aloittamatta 

Ensimmäiset puinnit alkoivat heinäkuun puolella, jolloin puitiin lähinnä nurminataa. Maanantaina 8.8. puituna oli heinien siemeniä (nurminata, englannin raiheinä, timotei), syysrypsiä ja -rapsia, kuminaa, syysruista, syysohraa ja aivan ensimmäisiä aikaisia kevätohria. Myös näitä aikaisimpia kasveja on kuitenkin monin paikoin vielä puimatta. Monin paikoin puintien arvioidaan alkavan kuluvalla viikolla muun muassa kuminalla, syysviljoilla, syysrypsillä ja aivan aikaisimmilla ohrilla. Laajemmin puintien alkuun arvioidaan kuluvan vielä ainakin noin viikko ja paikoin kaksi. Elokuun puolivälin tiennoilla puintien odotetaan siis käynnistyvän laajemmin ja lisää tietoja puintien etenemisestä saadaan taas ensiviikon puintiseurannasta. 

Puinneista on tehtynä arviolta 0-2%. (Kaikki maakunnat) 

Satonäkymiä

Satonäkymien arviot on pääasiassa puimattomista kasvustoista arvioituja. 

Talvehtineiden syyskasvien satonäkymiä arvioidaan kohtalaisiksi. Talvehtineissa ja säästetyissä syysviljakasvustoissa on monin paikoin aukkoisuutta. Erityisesti aukkoisissa kasvustoissa satotason odotetaan olevan keskimääräistä heikompia. Osa syysviljakasvustoista on kuitenkin arvioiden mukaan tasaisen vahvoja ja hyviä, ja näille kasvustoille sato-odotukset ovat keskimääräiset tai hyvät. Talvituhot olivat kuitenkin laajat ja monin paikoin puitavia syyskasveja on nyt tavallista vähemmän.  

Kevätviljojen satoa arvioidaan tässä vaiheessa monin paikoin keskimääräiseksi, hieman keskimääräistä paremmaksi tai hieman keskimääräistä heikommaksi. Alueellista ja melko paikallistakin vaihtelua on paljon. Keskimääräistä heikompaa satoa odotetaan muun muassa niiltä kevätviljoilta, joiden kylvöt viivästyivät keväällä sekä pahiten kuivuudesta kärsineistä kasvustoista. Juhannuksen jälkeisen hellejakson arvioidaan monin paikoin leikanneen satonäkymiä erityisesti kevätviljoilla sekä rypsillä, rapsilla ja härkäpavulla. Toisaalta osa arvioista arvioin esimerkiksi öljy- ja valkuaiskasveille keskimääräistä tai hyvää satoa. Arvioiden taustalla onnistunut ja pitkään kestänyt kukinta. Erityisesti hernesadosta odotetaan arvioiden mukaan vähinään keskimääräistä tai hyvää. Sato-odotuksissa on siis vaihtelua. Kasvukaudenaikaisisten sademäärien runsas ja paikallinenkin vaihtelu on arvioiden mukaan ainakin yhtenä syynä vaihteleviin sato-odotuksiin. Runsaammin vettä saaneet kasvustot ovat pääosin parempia ja kuivuudesta kärsineillä kasvustoilla sato-odotukset heikompia. Sokerijuurikas on hyvässä kasvussa, mutta kaipaa nyt vettä kasvuunsa ainakin Varsinais-Suomessa. Myös nurmet kaipaavat vettä. 

Viikonlopun kovat sateet ainakin Etelä-Pohjanmaalla saivat monet viljakasvustot lakoontumaan.  Myös aikaisemmat kovat sateet ovat paikallisesti saaneet kasvustot lakoontumaan. Tästä huolimatta odotukset ovat hyvät, kunhan lakoontuneet kasvustot päästäisiin puimaan hyvissä olosuhteissa.  

Syyskylvöt

Syyskasveja suunnitellaan kylvettäväksi, kun ensimmäisiä kevätviljoja saadaan puitua alta pois. Syysöljykasveja on jo kylvetty. Joidenkin arvioiden mukaan syyskasveja kylvetään nyt hieman viime vuotta vähemmän ja kylvöjä harkitaan tarkasti. Taustalla vaikuttavat ainakin viime talven pahat talvituhot sekä kalliit tuotantopanokset, joiden pohjalta riskejä nyt arvioidaan. Syysruisvehnä kiinnostaa uutena syyskasvivaihtoehtona.  

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.