UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kesäkuun viljamarkkinoiden kuukausianalyysi

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 20.6.2022

Sadonkorjuut ovat aluillaan ja nyt markkinat keskittyvät sato-odotuksiin ja tuleviin laatutietoihin.

Euroopassa pitkään ollut helle on laskenut sato-odotuksia. Mustanmeren kasvustonäkymät ovat edelleen hyvät, mutta sotatilanteen kehitys sekä vientikanavien aukeaminen ovat yhä kysymysmerkki, mikä pitää markkinat varpaillaan. Juna- ja maatiekuljetuksilla ei pystytä korjaamaan meriteitse vietävää volyymia.

Etelä-Amerikan soijan sato ja laatunäkymät ovat positiiviset. ja Chicagon pörssin soijapapu-, -rouhe ja –öljyfutuurit seuraavat nyt USA:n kasvukauden kehittymistä. USDA nosti maailman soijan tuotantoarviota 2,5 miljoonaa tonnia edelliseen arvioon verrattuna (Argentiina ja Brasilia). Satokaudella 22/23 USDA arvioi soijasadon nousevan 395 miljoonaan tonniin.

Maissin maailmantuotantoa nostettiin (USDA) 1215 miljoonaan tonniin. Se on 6 % viime vuotta korkeampi. Maissin kysyntä arvioitiin 1199 miljoonaksi tonniksi ja globaalit maissivarastot arvioidaan hieman vuodentakaista korkeammiksi. Satokaudella 22/23 USDA arvioi maailman maissisadon laskevan 35 miljoonaa tonnia. 

Rahtien hinnat ovat edelleen tavanomaista korkeammalla tasolla ja lähellä pariteettia oleva dollari (eur/usd 1,05) tukee osaltaan hintoja vilja- ja rehuraaka-aineissa.

Viljojen tarve sadon 21 osalta on kotimaassa valtaosin katettu ja hinnat ovat laskeneet kansainvälisen hintatason alapuolelle. Niukan taseen johdosta tuontiarvio (vehnä, ohra ja maissi) on ollut 120 miljoonaa kiloa, lopullinen määrä nousee tätä korkeammaksi. Vienti on keskittynyt pääosin kauraan.

 Lue analyysi kokonaisuudessaan alta

Kesäkuu 2022 Viljamarkkinoiden kuukausianalyysi
1.6 Mt, päivitetty 20.6.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.