UUTISIA VILJAKETJUSTA

VYR kylvöseurannan viides viikko: kaivattuja sateita saatiin kuluneella viikolla monin paikoin, vielä kaivataan kylvöpoutaa lopuille kylvöille

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 31.5.2022

VYR kylvöseuranta 5/2022, tilanne 30.5.2022. Kylvöjen eteneminen taulukkona sivun alaosassa. 

Kylvöt pitkällä

Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Uudenmaan ja Satakunnan alueilla kylvöt ovat lähes valmiit. Kylvämättä on enää joitakin hajanaisia viljapeltoja, rypsiä, kuminaa sekä riistapeltoja ja ympäristönurmia. Myös muiden maakuntien alueella ollaan paikoittain saatu kylvöt jo lähes valmiiksi, näiden maakuntien sisällä on kuitenkin vaihtelua ja maakunnan tasolla kylvöt ovat vielä kesken. Kylvöt kuitenkin etenivät hyvällä vauhdilla vielä viime viikon alkupuolella, ennen helatorstain tienoilla alkaneita sateita. (Katso kylvöjen eteneminen alueittain sivun alareunan taulukosta).

Kaivattuja sateita saatiin monille alueille kasvua vauhdittamaan - vielä kaivataan kuitenkin kylvöpoutaa

Viikko sitten monilla alueilla kaivattiin sadetta ja viime viikon lopulla sateita saatiinkin monille alueille. Yleisesti sateita on tullut melko sopivasti ja vesi on vauhdittanut kasvua niin kevätkylvöisillä kasveilla kuin syyskasveilla ja nurmillakin. Paikallisesti sateita on kuitenkin tullut rankkoinakin kuuroina ainakin Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan joillakin alueilla ja Varsinais-Suomen itäosissa. Näillä paikoin pellot ovat kastuneet jopa liiaksi. Toisaalta tietyillä alueilla kärsitään edelleen kuivuudesta, eikä sateita ole kevään aika tullut kuin muutama milli.  Esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Karjalassa kuivuus vaivaa ja näkyy jo erityisesti syysviljojen kasvussa, mutta myös kevätviljat alkavat kaivat vettä. Myös Varsinais-Suomessa Turunmaan alueella kuivuudesta kärsitään edelleen. Paikallinen vaihtelu saatujen sademäärien ja kohdalle osuneiden sadekuurojen suhteen on siis suurta monilla alueilla.

Sateet kuitenkin myös keskeyttivät kylvöt monilla niillä alueilla, joilla kylvöt ovat vielä kesken. Näilläkin alueilla sade oli toisaalta toivottua, mutta nyt toivottaisiin jälleen poutaa, jotta kylvöt saataisiin valmiiksi. Esimerkiksi Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, osassa Päijät-Hämettä, Kymenlaaksoa ja Keski-Pohjanmaata kylvöjä on vielä kesken, ja saadut ja ennustetut sateet viivästyttävät nyt kylvöjen loppuunsaattamista. Pohjois-Karjalassa ainakin karjatilojen kylvöjen odotetaan jatkuvan vielä reilusti kesäkuun puolella. 

Aikaisemmilla toukokuun alun kylvöksillä orastuminen ja taimettuminen oli hidasta (syynä kylmyys, paikoin myös kuivuus), myöhemmin kylvetyt orastuneet selvästi nopeammin ja sateet tulleet erittäin tarpeeseen monille aikaisemmin kylvetyille. Vähintään ensimmäiset kylvökset ovat orastuneet nyt jo kautta maan. Kaiken kaikkiaan orastuminen on nyt ollut melko tasaista ja hyvää kautta maan. Joistakin epätasaisesti taimettuneista rapseista ja sokerijuurikkaista on kuitenkin havaintoja. 

Tuholaiset ja rikkakasvit 

Viljojen orailla on ainakin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ollut runsaasti tuholaisia (kirppoja ja kirvoja), ja kirppojen aiheuttamia vioituksia on havaittu erityisesti ohran orailla. Öljykasveilla kirppahavainnoissa on vaihtelua: esimerkiksi Etelä-Savossa rapsilla on havaittu olevan vain vähän tuholaisia, kun taas esimerkiksi Uudellamaalla myös öljykasveilla kirppoja esiintyy runsaasti ja vioituksia on havaittu. Tuholaistorjunnat ovat myös käynnissä alueilla, joilla torjuntakynnykset ovat ylittyneet ja tuholaispaine on kova.

Sokerijuurikkaan rikkakasviruiskutuksia on tehty ja ne ovat käynnissä. Kevätviljojen rikkakasvitorjunnat ovat nyt alkamassa ensimmäisenä, aikaisin kylvetyillä viljoilla monilla alueilla, sillä myös rikkakasvit ovat nyt saaneet vauhtia kasvuun hitaan alun jälkeen.  

Nurmet

Nurmien tilanne talven jäljiltä on vaihteleva.

  • Paikkauskylvöjä tehty ja tehdään parhaillaan ainakin Varsinais-Suomen alueella
  • Viime kesänä suojaviljaan perustetut nurmet osittain jääneet normaalia harvemmiksi ja aukkoisiksi (syynä viime kesän kuivuus), ainakin Etelä-Savossa
  • Keski-Pohjanmaalla rehunurmet kokonaisuudessaan hyvässä kunnossa, mutta jonkin verran kasvustot harvoja. Odotukset ensimmäisen säilörehun onnistumiselle ovat korkeat.
  • Etelä- ja Pohjois-Karjalassa mittavia hanhituhoja. Erityisesti Keski-Karjalan alueella jopa 80-90 % tuhot.
  • Hanhituhoilta säästyneet nurmet kohtuullisessa kasvussa Pohjois-Karjalassa

Tiukka taloustilanne näkyy tiloilla

Tilojen tiukkataloustilanne on vaikuttanut kevään kylvöihin ja vaikuttaa nyt koko kasvukauteen. Osalla tiloista vaikeudet ja haasteet ovat jo kylvötöissä konkreettisia ja vaikuttavat suoraan kylvöihin ja kasvukauden panostuksiin. Tämä näkyy erityisesti niillä tiloilla, joilla tuotantopanoksia ei ollut hankittu ennakkoon, ennen suurimpia hintojen nousuja. Sekä karjatiloilla, joilla esimerkiksi ostorehujen kustannukset (ja muut kustannukset) ovat nousseet radikaalisti enemmän, kuin tuottajahinnat. 

Tilanne näkyy kuitenkin myös niillä tiloilla, joilla taloushaasteet eivät ole yhtä akuutteja. Seurannassa on saatu arvioita siitä, että esimerkiksi lannoituksen kanssa ollaan nyt hyvin tarkkoja, vaikka nyt käytettävät lannoitteet olisikin hankittu ennen rajuimpia hintojen nousuja. Lannoitusta on esimerkiksi ainakin osalla tiloista jaettu aikaisempaa enemmän. Arvioiden mukaan kasvukauden edetessä pitäisi uskaltaa panostaa rohkeasti lisälannoitukseen, kun orastumien ja taimettuminen on pääosin hyvää ja lähtö kasvukauteen kohtalaisen hyvä. Kasvukausi on kuitenkin hieman keskimääräistä myöhässä.  

Kylvöjen eteneminen alueittain 

Kylvöt 30 5 2022

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu seurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.