UUTISIA VILJAKETJUSTA

VYR kylvöseurannan toinen viikko: ensimmäisillä alueilla kylvöt toden teolla käynnissä, osassa maata aloitusta odotellaan vielä

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 10.5.2022

VYR kylvöseuranta 2/2022, tilanne 9.5.2022

Ensimmäisillä alueilla kylvöt toden teolla käynnissä, osassa maata kylvöjen aloitusta odotellaan vielä 

Kuluneella viikolla kylvöt saatiin toden teolla käyntiin Varsinais-Suomessa, Länsi-Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Kylvettynä on jo ainakin sokerijuurikasta, vehnää, kauraa, ohraa, hernettä, härkäpapua ja rapsia.

Ensimmäisiä kylvöjä on saatu alkuun Satakunnassa, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla ja osin Pirkanmaalla. Myös Itä- ja Keski-Uudellamaalla kylvöt ovat pääosin vasta alussa. Ensimmäisenä on kylvetty ainakin sokerijuurikasta (Satakunta) sekä nurmien täydennyskylvöjä, vehnää ja hernettä.  Arvioiden mukaan kylvöjen laajempaan käynnistymiseen kuluisi näillä alueilla aikaa vajaasta viikosta puoleentoista viikkoon.

Kylvöuutinen

Loppuviikolle ennustettujen sateiden odotetaan toteutuessaan keskeyttävän kylvöt hetkellisesti alueilla, joilla kylvöt ovat jo käynnissä. Sateet voivat paikoin viivästyttää myös kylvöjen alkua parilla päivällä. Arvioiden mukaan ennustetut sateet voisivat kuitenkin toteutuessaan olla paikoin hyödyksi peltojen kosteuden tasaamisessa.

Kylvöjä ei ole vielä päästy aloittamaan Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa eikä suurimmassa osassa Pohjois-Savoa.  Ensimmäisiä kevätkyntöjä, muokkauksia ja syysviljojen ja nurmien lannoituksia on kuitenkin jo paikoin päästy tekemään. Arvioiden mukaan ensimmäisiä kylvöjä päästäisiin aloittamaan 1–2 viikon kuluessa.  

Kylvöt monilla alueilla noin yhdestä kahteen viikkoa myöhässä

Kylvöjen arvioidaan monilla alueilla olevan noin 1–2 viikkoa myöhässä keskimääräisestä ajankohdasta. Varsinais-Suomessa kylvöjen arvioidaan kuitenkin keskimääräisesti alkaneen normaaliin aikaan. Kylvöajan arvioidaan kuitenkin Varsinais-Suomessakin venyvän keskimääräistä pidemmäksi kylvöjen jakautuessa normaalia pidemmälle aikavälille. Kylvöjen viivästymisten syitä ovat viileänä pysytellyt kevätsää, ja sen myötä maan hitaasti kohonnut lämpötila, lumien ja roudan myöhäinen sulaminen, kevättulvat sekä laajasti esiintyvä peltojen epätasainen kuivuminen. Peltojen epätasaista kuivumista on havaittu monilla alueilla ja vaihtelut ovat hyvin paikallisia. Läheisten peltolohkojen tai jopa peltolohkon sisäiset vaihtelut yltävät aina liian kuivasta liian märkään. Ensimmäisenä kuivuneet pellot ovat kuitenkin monilla alueilla kuivuneet yllättävän nopeasti ja muokkaantuvat hyvin. Nopean kuivumisen ja maan alhaisen lämpötilan seurauksena siementen tasaisessa itämisessä ja kasvuun lähdössä voi paikoin olla odotettavissa haasteita.  

Viime viikon seuranasta saatiin kattavat arviot syyskasvien talvehtimisesta ja ne kannattaa käydä lukemassa täältä. Tämän viikon seurannassa saatiin vielä muutamia päivityksiä. Pohjanmaalla on havaittu talvituhoja syysviljoilla, ja syysöljykasvit ovat paikoin kärsineet kevään yöpakkasista ja sulamisvesistä. Pääasiassa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan syyskasvit kuuluvat parhaiten talvehtineiden kasvustojen joukkoon. Kymenlaaksossa syysviljojen arvioidaan olevan kohtalaisen hyvässä kunnossa, kun taas apilanurmien on havaittu kärsineen pahoja talvituhoja.  

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöt 9 5 2022

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu seurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.