UUTISIA VILJAKETJUSTA

VYR kylvöseurannan neljäs viikko: kulununella viikolla kylvöt etenivät kovalla vauhdilla lähes koko maassa - ensimmäisillä alueilla ollaan aivan loppusuoralla

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 24.5.2022

Kuluneella viikolla kylvöt etenivät kovalla vauhdilla lähes koko maassa, lämpöä ja kohtuullista sadetta kaivataan kasvuun lähdön vauhdittamiseksi

Ensimmäisillä alueilla kohta valmista

Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla kylvöt ovat loppusuoralla, kuten myös osassa Uuttamaata (erityisesti Länsi-Uudellamaalla ja osin Keski-Uudellamaalla) ja Satakuntaa. Kylvöjen arvioidaan myös näillä alueilla parin seuraavan päivän aikana etenevän suurelta osin valmiiksi. Maakuntien sisäinen vaihtelu kuitenkin näkyy kylvöjen etenemisessä ja esimerkiksi Itä-Uudellamaalla ja osassa Satakuntaa kylvöt ovat vielä hieman enemmän vaiheessa. 

Kylvämättä näillä alueilla on satokasveista eniten rypsiä, kuminaa sekä ohraa ja kauraa. Lisäksi viimeisinä tekemättöminä kylvöinä on vielä myös esimerkiksi ympäristönurmia ja riistapeltoja. 

Varsinais-Suomessa kasvukauden arvioidaan olevan noin viikon myöhässä normaalista. Kylvöt on kuitenkin monilla tiloilla saatu valmiiksi aiemmin kuin esimerkiksi viimevuonna. Kylvöolosuhteet ovat olleet hyvät ja maat hyvässä kunnossa talven jäljiltä. Uudellamaalla kuluneen viikon hyvien olosuhteiden ja reippaasti edenneiden kylvöjen arvioitiin kuroneen ainakin jonkin verran kiinni aikaisemmin arvioitua kylvöjen myöhäisyyttä. Monilla alueilla paikallisia kylvöjen keskeytyksiä ovat aiheuttaneet kovat sadekuurot ja paikoin tämä on johtanut myös pellon pintojen kuorettumiseen. 

Suuressa osassa maata jo noin puolivälissä

Kuluneella viikolla kylvöt etenivät kovalla tahdilla lähes koko massa (ks. taulukko sivun alalaidassa) ja olosuhteet olivat ainakin suurimmaksi osaksi otolliset. Myöhäisemmillä alueilla ei vielä olla loppusuoralla, mutta noin puolen välin tuntumaan kylvöt ovat edenneet jo monin paikoin. Lisäksi seuraavien muutamien päivien aikana kylvöjen odotetaan edelleen etenevän kovalla vauhdilla ennen loppuviikolle ennustettuja sateita. Maakuntien sisäinen vaihtelu on toki yhä suurta ja kylvöjen eteneminen voi saman maakunnan alueella vaihdella paljonkin. Vaihtelu näkyy selvästi esimerkiksi Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen kylvöjen etenemisissä, kun osin ollaan jo loppusuoralla, ja osin kylvöjä on paljonkin tekemättä.  Eniten kylvöjä on vielä tekemättä ainakin Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Muun muassa näillä alueilla kylvöjen etenemistä ovat edelleen hidastaneet peltojen hidas kuivuminen erityisesti varjoisammissa paikoissa. Sama näkyy muillakin alueilla. 

Monilla alueilla on saatu jo kylvettyä kaikkia viljoja, hernettä, härkäpapua. Eniten on vielä kylvämättä ohraa, kauraa, rypsiä, kuminaa. Myös perunan istutuksia on vielä tekemättä. Paikoin on kylvämättä vielä myös hernettä ja härkäpapua.

Myös esimerkiksi nurmien lannoitukset on nyt saatu pääosin tehtyä myös pohjoisemmilla alueilla.  

Orastumien, taimettuminen ja kasvuun lähteminen edenneet hitaasti

Kevään kylmyys on hidastanut kasvuun lähtöä, orastumista ja taimettumista koko maassa. Viimepäivien lämpö on kuitenkin vihdoin jouduttanut orastumista ja taimettumista sekä nurmien ja talvehtineiden syysviljojen kasvua. Maltillista sadetta ja lämpöä kaivataan monilla alueilla kasvuun lähdön nopeuttamiseksi, sillä viileyden lisäksi kuivuus vaivaa monilla alueilla. Toistuvia hallaöitä on myös yhä esiintynyt monilla alueilla, vaikka päivälämpötilat ovatkin kohonneet. 

  • Varsinais-Suomessa sokerijuurikkaat alkavat olla melko hyvin taimettuneet, myös ensimmäisiä huhtikuun lopussa/toukokuun alussa kylvettyjä viljoja on jo hyvin oraalla. Nyt viljat alkavat orastua laajemmin sekä herne ja rapsi taimettua.
  • Uudellamaalla Länsi-Uudellamaalla ensimmäiset kylvökset orastuneet jo, mutta laajemmin orastumista ja taimettumista odotellaan vielä Uudellamaalla.
  • Satakunnassa ensimmäisiä oraita näkyy jo, mutta yleisesti ottaen orastuminen on hidasta ja monien kylvösten orastumista/taimettumista odotellaan vielä.  Orastuminen on myös paikoin ollut melko epätasaista. Ruis on lähtenyt nyt hyvin kasvuun.
  • Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ensimmäiset viljat ovat oraalla. Paikoin jo orastuneet vaikuttavat orastuneen tasaisesti, kun taas paikoin näkyy  epätasaista orastumista. Kuivuuden odotetaan haittaavan nyt tulevina päivinä aina vain entistä enemmän, mikäli sateita ei saada. 
  • Ensimmäiset kylvökset ovat jo orastuneet myös alueilla, joilla kylvöt päästiin aloittamaan selvästi ensimmäisiä alueita myöhemmin. Esimerkiksi paikoin Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa ihan ensimmäisiä  viljoja on jo oraalla.

Hanhet aiheuttaneet mittavia tuhoja ainakin Etelä- ja Pohjois-Karjalassa

Hanhien arvioidaan aiheuttaneen merkittäviä tuhoja laajalla alueella Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Tuhoja on sekä syysviljoilla että nurmilla. Esimerkiksi nurmilla ensimmäisen nurmirehusadon odotetaan laajalla alueella olevan menetetty hanhituhojen vuoksi. 

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöt 23 5 2022

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu seurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.