UUTISIA VILJAKETJUSTA

VYR kylvöseurannan kolmas viikko: kylvöjä saatu vähitellen alkuun kautta maan, ensimmäisillä alueilla kylvöt yli puolessa välissä, mutta kasvuunlähtö hidasta

Ulrika Wikström (ulrika.wikstrom a vyr.fi), 17.5.2022

VYR kylvöseuranta 3/2022, tilanne 16.5.2022. Kylvöjen eteneminen taulukkona sivun alaosassa. 

Ensimmäisillä alueilla kylvöt edenneet yli puolivälin

Kylvöt ovat kunnolla käynnissä ja edenneet paikoin pitkällekin Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Satakunnassa. Ainakin Varsinais-Suomessa ollaan laajalti saatu jo 50-70 prosenttia kylvöistä tehtyä. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla on arvioiden mukaan kylvöistä tehtynä kokonaisuudessaan hieman vähemmän, noin 30-45 prosenttia. Uudellamaalla ja Satakunnassa maakuntien sisäinen vaihtelu kylvöjen etenemisessä on suurta. Esimerkiksi Uudellamaalla Länsi-Uudenmaan kylvöt ovat edenneet jo puolenvälin tuntumaan, kun taas Keski- ja Itä-Uudellamaalla ollaan vasta aivan alussa ja kaikilla tiloilla kylvöjä ei ole edes vielä päästy aloittamaan. 

Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla lähes kaikkia kasveja on saatu jo laajasti kylvettyä (sokerijuurikas, viljat, rapsi, herne, härkäpapu). Eniten kylvämättä on rypsiä ja kuminaa. Myös kaikkia viljoja, erityisesti ohraa ja kauraa on kuitenkin vielä kylvämättä.

Myös Satakunnassa on aikaisimmilla alueilla kylvetty jo sokerijuurikasta, kaikkia viljoja, hernettä sekä hieman rapsia. Eniten kylvämättä on rypsiä, kuminaa, ohraa ja kauraa. Satakunnan alueella kylvöjen etenemisen sisäinen vaihtelu on suurta ja paikoitellen ollaan vasta alussa ja näillä alueilla lähes kaikkia kasveja on vielä kylvämättä. 

Uudellamaalla on saatu aikaisimmilla alueilla, erityisesti Länsi-Uudellamaalla kylvettyä sokerijuurikasta, kaikkia viljoja, hernettä, härkäpapua ja rapsia. Aikaisimmilla alueilla eniten kylvämättä on rypsiä, ohraa ja kauraa. Keski- ja Itä-Uudellamaalla kylvämättä on vielä kaikkia kasveja ja alkuun on päästy ainakin vehnän ja herneen kanssa.  

Kylvöjä on monilla alueilla paikoin keskeyttäneet ja hidastaneet hyvin paikalliset, mutta voimakkaat sadekuurot. Paikoittain sadekuurot ovat aiheuttaneet myös pellon pinnan kuorettumista, jonka arvioidaan vaikeuttavan orastumista ja vaativan rikkomista.  Myös peltojen epätasainen ja hidas kuivuminen viivästyttävät kylvöjä edelleen paikallisesti alueilla, joilla kylvöt ovat muutoin edenneet jo pitkälle. 

Kasvuunlähtö kylvöksillä hidasta 

Ensimmäiset kylvökset ovat itäneet hyvin ainakin Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Kasvuunlähtö on kuitenkin todella hidasta ja vasta aivan ensimmäisiä, satunnaisia kylvöksiä on orastunut tai taimettunut näiden maakuntien alueella. Ensimmäisistä kylvöistä näillä alueilla on noin 2-3 viikkoa. 

oraat oitti

Kuluneella viikolla ensimmäisiä kylvöjä päästy aloittamaan kautta maan

Kuluneen viikon aikana  kylvöjä on päästy aloittamaan Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Pääosin näillä alueilla ollaan vasta aivan alussa ja kaikki eivät ole edes päässeet aloittamaan kylvöjä. Alueiden sisäistä vaihtelua kuitenkin esiintyy ja paikoittain alkuun on päästy jo kunnolla.

Esimerkiksi Kymenlaaksosta kuitenkin arvioidaan, että kevään eteneminen pelloilla on edennyt huomattavan hitaasi kuluneiden kolmen kylvöseurantaviikon aikana. Pellot ovat kylmiä ja kuivuvat epätasaisesti, lunta ja jäätäkin on edelleen varjopaikoissa. Vastaavia arvioita on saatu myös muilta alueilta. 

Tällä viikolla kylvöjen odotetaan kuitenkin etenevän ja pääsevän jo kunnolla käyntiin useilla alueilla, mikäli sateet eivät häiritse. 

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöt 16 5 2022

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu seurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.