UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakommentit viikko 20

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 18.5.2022

Vehnämarkkinat:

Intian vientikielto nosti protektionismin ja ruokamellakoinnin laajentumisen pelkoa. Viljapörssit reagoivat vahvasti. Markkinareaktio suhteessa Intian vehnän vientipotentiaaliin (8,5 MT) oli voimakas.


Venäjän vehnäkasvustot hyviä, satoarviot tässä vaiheessa 85-90 Milj. tn. EU laski -22 vehnäsatoarviota 130,1 miljoonaan tonniin, EU kasvustoluokituksissa laskupainetta, mm. Ranskan luokitus laski 82 %:iin (-7%) .
Matifin lähin futuuri siirtynyt syyskuuhun. EU:n rooli -22 vehnän maailmankaupasta iso. USA:n syysvehnien hyväkuntoisuus (27 %) on alhainen. Matifin joulukuun futuuri 426 eur.
Matifin heilunta aiheuttaa Itämeren sadon -21 myyntierien hinnoitteluun suurta vaihtelua.
Sadon -22 (joulukuun futuuria vastaan) hintapyynnöt fob 12,5 % (+10) 14 % (+20), rehuvehnä (-10) ja ohra (-20)


Maissin hintataso Itämereen satamissa kesä- heinäkuulle on 350 eur fob. Myös ukrainalaista maissia on pieniä määriä Itämeren satamissa. Eur/usd 1,04 vahvistaa kv. viljahintoja

Matif myllyvehnäfutuuri (Syys 22) eur/tn

18 5  vehnäfutuurit

Öljykasvimarkkinat:

Matifin elokuun rapsifutuurin hinnannousu on 30 euroa viikossa. Markkinaa tukee sekä valkuisrouheiden että öljyn hyvä kysyntä sekä niukka tarjonta. Kasviöljyä tukee lisäksi Indonesian vientikielto.


Kanadan Canolan kylvöt jäljessä, Matifilla nousussa herkässä markkinassa. EU:n rapsikasvustot ovat pääsääntöisesti hyvässä kasvukunnossa, sateita kaivataan mm. Saksassa ja Tanskassa. EU:n Auringonkukka-ala kasvaa
EU:n öljykasviala -22 +3,4 % keskimääriseen verrattuna. Matifin toukokuun futuurin sulkeuduttua rapsilla tasokorjaus alaspäin, elokuu on 874 euron tasolla ja marraskuun futuurin on 860 eurossa.


Rapsin globaali tase tiukin 20 vuoteen. Sadon -22 onnistumisella iso merkitys. Ukrainan tilanne myös -22 sadon osalta vaikuttaa vahvasti rapsi- ja auringonkukkarouheen markkinoihin

Öljykasvimarkkinat Matif (Elo 22) rapsifutuuri eur/tn

18 5  rapsifutuurit

Kauramarkkinat:

Chicagon kaurafutuurilla heiluntaa. Markkina tasapainoilee nousevien kylvöalojen ja ennätysalhaisten varastojen välillä. Heinäkuun futuuri on 635 dollaria ja joulukuun 2022 futuuri on 597 dollaria.
EU:n, Itämeren ja kotimaan sisällä tarjonta on niukahkoa. Vahva kysyntä laskee kotimaan ja EU:n kauravarastoja satokauden loppuun.


Kanadan -22 kauran kylvöala ennakkoarvioissa 3,75 milj. eekkeriä (+9,64 %). 21/22 kauravarastot laskevat satokauden loppuun ennätysalhaiselle tasolle.


Kuivuudesta huolimatta Kanada on 21/22 Global kauramarkkinoiden suurin viejä 1,3 milj. tn. Australian vienti nousee 0,6 miljoonaan tonniin. Kauran hinta ei Australiassa ole päässyt vehnän ja ohran imuun.

Valkuaisrouheet ja soija:

Rapsirouheen korkea hintataso on vakiintunut, markkinatilanne on tiukka canolan/rapsin Global taseen niukkuudesta johtuen. Ukrainan sotatilanne kiristää tarjontatilannetta edelleen.


Sadon 2021 tarjonta vähäistä, fob EU hintataso (may/july) on 525/530 eur/tn, vanhan sadon niukkuus ylläpitää hintatasoa (myyty loppuun). Hintojen heilunta on tasaantunut.


Uuden sadon hintataso 390 euron tasolla, mikä on lähes kaksinkertainen totuttuun uuden sadon hintaan verrattuna. Kanadan Canolan kylvöala arvio laskussa (-1,6 %). EU:n rapsituotantoarvio 2022/23 +8%.


Venäläisen ja ukranainalaisen rapsi-/aurinkokukkarouhe saatavuus haaste EU:n non-gmo valkuaisrouheiden markkinoille. EU:n tuontitarve arvio 4-5 MT 22/23.

USDA:n soijapavun Global satoarvio 21/22 349 miljoonaa tonnia, 22/23 sato arvioidaan tällä hetkellä 395 miljoonaksi tonniksi. Soijamarkkinoilla katse USA:n kylvöjen maissi/soija valinnoissa.


USA:n soijakylvöt 30 % tehtynä. Viime vuonna vastaava 58 %. Kiinan Covid tilanne laskee kysyntää. EU hintaan vaikuttavat myös energiakustannukset ja vahvistunut dollari (1,15 -> 1,05).


Fob EU hintataso touko-syyskuu 505 eur, hinta loivassa laskussa, suurin vaikuttava tekijä Etelä-Amerikan kevään soijasato. USDA arvio; Kiinan kysyntä 21/22 92 milj. tn ja 22/23 99 milj. tn.


Fob EU hintataso loka-tammikuu 504 eur, suurin vaikuttava tekijä USA:n soijan kylvöalat ja tulevan syksyn soijasato. Korkeiden hintojen nähdään kannustavan soija-alan kasvuun.

Aamukommentit+18 5 2022
445 kt, päivitetty 18.5.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.