UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakommentit viikko 19

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 11.5.2022

Vehnämarkkinat:

Matifin vehnäfutuurin kaupankäynti siirtyi syys/joulukuuhun ja hinnat nousseet n. 15 eur viikon aikana. Mustanmeren tarjonta -22 sadosta? Ukrainan infrastruktuuri tuhoutunut ja Venäjän vientiä sanktioidaan.


Venäjän vehnäkasvustot hyviä, satoarviot tässä vaiheessa 85-90 MMT. EU laski -22 vehnäsatoarviota 130,1 miljoonaan tonniin, EU kasvustot pääosin kohtuu kunnossa, mm. Ranskan luokitus 89 %.


Matifin lähin futuuri siirtynyt syyskuuhun. EU:n rooli -22 vehnän maailmankaupasta merkittävä. USA:n syysvehnien hyväkuntoisuus (29 %) on alhainen, mutta noussut 2%. Matifin joulukuun futuuri 388 eur.
Itämeri sato -21 myyjiä myllyvehnille 12,5 % (Matif sept. +5 eur fob) ja 14 % (+25). Rehuvehnä (-10).
Sadon -22 (joulukuun futuuria vastaan) hintapyynnöt fob 12,5 % (+4/+5) 14 % (+8/+9), rehuvehnä (-10) ja ohra (-10)
Maissin tarjontaa on Puolasta, hintataso kesäkuulle on 333/335 eur fob. Myös ukrainalaista maissia on pieniä määriä Itämeren satamissa. Eur/usd 1,05 vahvistaa kv. viljahintoja

Matif myllyvehnäfutuuri (Sept 22) eur/tn

Vehnäfutuurit 11 5

Öljykasvimarkkinat:

Matifin lähin rapsifutuuri siirtyi elokuuhun ja jatkaa nousussa (+30 eur /vko). Markkinaa tukee sekä valkuisrouheiden että öljyn hyvä kysyntä sekä niukka tarjonta. Kasviöljyä tukee lisäksi Indonesian vientikielto.


Kanadan Canolan kylvöt jäljessä, Matifilla nousussa herkässä markkinassa. EU:n rapsikasvustot ovat pääsääntöisesti hyvässä kasvukunnossa, sateita kaivataan mm. Saksassa ja Tanskassa. EU:n Auringonkukka-ala kasvaa


EU:n öljykasviala -22 +3,4 % keskimääriseen verrattuna. Matifin toukokuun futuurin sulkeuduttua rapsilla tasokorjaus alaspäin, elokuu on 847 euron tasolla ja marraskuun futuurin on 832 eurossa.


Rapsin globaali tase tiukin 20 vuoteen. Sadon -22 onnistumisella iso merkitys. Ukrainan tilanne myös -22 sadon osalta vaikuttaa vahvasti rapsi- ja auringonkukkarouheen markkinoihin.

Matif (Aug 22) rapsifutuuri eur/tn

Rapsifutuurit 11 5

Kauramarkkinat:

Chicagon kaurafutuuri on ollut laskupaineessa. Markkina tasapainoilee nousevien kylvöalojen ja ennätysalhaisten varastojen välillä. Heinäkuun futuuri on 614 dollaria ja joulukuun 2022 futuuri on 562 dollaria.
EU:n, Itämeren ja kotimaan sisällä tarjonta on niukahkoa. Vahva kysyntä laskee kotimaan ja EU:n kauravarastoja satokauden loppuun. Syysviljojen talvituhot voivat lisätä kaura-alaa kotimaassa.
Kanadan -22 kauran kylvöala ennakkoarvioissa 3,75 milj. eekkeriä (+9,64 %). 21/22 kauravarastot laskevat satokauden loppuun ennätysalhaiselle tasolle.


Venäjän ja Ukrainan osuus Global kauramarkkinoihin on rajallinen. Ukrainalla vientiä Marokkoon, Puolaan, Algeriaan Eqyptiin ja Intiaan. Venäjän vientiä lähinnä Kiinaan, Turkkiin ja Pakistaniin.

Aamukommentit+11 5 2022
611 kt, päivitetty 11.5.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.