UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakommentit viikko 18

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 4.5.2022

Vehnä:

Matifin vehnäfutuurin kaupankäynnin voluumi siirtyy toukokuusta syys/joulukuuhun. Mustameren tilannekuva elää. Venäjän vienti jatkuu, erä Ukrainan vientiä (maissi) Bulgarian ja Romanian satamien kautta.
Venäjän vehnätuotanto - 22 85-90 MMT ?, sanktiot, rahdit, maksuliikenne oleellisia. EU laski -22 vehnäsatoarviota 130,1 miljoonaan tonniin, EU kasvustot pääosin kohtuu kunnossa. Kysyntä jatkaa hand to mouth.
Matifin lähin futuuri siirtyy toukokuusta syyskuuhun = Perushinta laskee ja preemiot nousevat. USA:n syysvehnien hyväkuntoisuus (27 %) on alhaisin vuoden 1996 jälkeen. Matifin joulukuun futuuri 372 eur.


Itämeri sato -21 myyjiä myllyvehnille 12,5 % (Matif sept. +20 eur fob) ja 14 % (+33), rehuvehnä (-15).Sadon -22 (joulukuun futuuria vastaan) hintapyynnöt fob 12,5 % (+4/+5) 14 % (+8/+9), rehuvehnä (-10) ja ohra (-10)
Maissin tarjontaa on Puolasta, hintataso kesäkuulle on 333/335 eur fob. Myös ukrainalaista maissia on pieniä määriä Itämeren satamissa. Eur/usd 1,05 vahvistaa kv. viljahintoja.

Matif myllyvehnäfutuuri (Syyskuu 22) eur/tn

3 5  vehnäfutuurit

Öljykasvit:

Matifin lähin rapsifutuuri korjasi lähes 300 euroa alaspäin kaupankäynnin siirryttyä toukokuusta elokuun futuuriin. Markkinaa tukee sekä valkuisrouheiden että öljyn hyvä kysyntä sekä niukka tarjonta.


Kanadan Canolan kylvöt seurannassa, Matifilla heiluntaa herkässä markkinassa. EU:n rapsikasvustot ovat pääsääntöisesti hyvässä kasvukunnossa, sateita kuitenkin hiljalleen kaivataan. EU:n A-kukka-ala kasvaa
EU:n öljykasviala -22 +3,4 % keskimääriseen verrattuna. Matifin toukokuun futuurin sulkeuduttua rapsilla tasokorjaus alaspäin, elokuu on 816 euron tasolla ja marraskuun futuurin on 804 eurossa.


Rapsin globaali tase tiukin 20 vuoteen. Sadon -22 onnistumisella iso merkitys. Ukrainan tilanne myös -22 sadon osalta vaikuttaa vahvasti rapsi- ja auringonkukkarouheen markkinoihin.

Öljykasvimarkkinat Matif (Elokuu 22) rapsifutuuri eur/tn

3 5  rapsifutuurit

Kaura:

Chicagon korkealle nousseessa kaurafutuurissa pomppuista menoa. Korkealle noussut markkina altis voimakkaille muutoksille. Heinäkuun futuuri on 657 dollaria ja joulukuun 2022 futuuri on 595 dollarin tasolla.
EU:n ja kotimaan sisällä tarjonta on niukahkoa. Vahva kysyntä laskee kotimaan ja EU:n kauravarastoja satokauden loppuun. Syysviljojen tuhot lisäävät kaura-alaa kotimaassa?


USDA laski EU 21/22 kauran satoarviota 500 miljoonaa kiloa. Kanadan -22 kauran kylvöala ennakkoarvioissa +8,3 %. 21/22 kauravarastot laskevat satokauden loppuun ennätysalhaiselle tasolle.
Venäjän ja Ukrainan osuus Global kauramarkkinoihin on rajallinen. Ukrainalla vientiä Marokkoon, Puolaan, Algeriaan Eqyptiin ja Intiaan. Venäjän vientiä lähinnä Kiinaan, Turkkiin ja Pakistaniin.

Valkuaisrouheet ja soija

Rapsirouheen korkea hintataso on vakiintunut, markkinatilanne on tiukka canolan/rapsin Global taseen niukkuudesta johtuen. Ukrainan sotatilanne kiristää Global rapsi/canola tarjontatilannetta edelleen.
Sadon 2021 tarjonta vähäistä, fob EU hintataso (may/july) on 525/530 eur/tn, vanhan sadon niukkuus ylläpitää hintatasoa (myyty loppuun). Hintojen heilunta on tasaantunut.
Uuden sadon hintataso vakiintunut n. 380/390 euron tasolle, mikä on lähes kaksinkertainen totuttuun uuden sadon hintaan verrattuna.
Venäläisen ja ukranainalaisen rapsi-/aurinkokukkarouhe saatavuus haaste EU:n non-gmo valkuaisrouheiden markkinoille. A-kukan kylvötilanne Ukrainassa selvinnee lähiviikkoina.

Soijamarkkinoilla katse USA:n kylvöjen maissi/soija valinnoissa. Soijan uskotaan ottavan kylvöalaa maissilta. Brasilian korjuu 95 %.n tasolla. Argentiinan hyvä/erinomainen kasvustoluokitus 30 %.
Chicagon soijakylvöt 8 % tehtynä. Viime vuonna vastaava 22 %. Kiinan Covid tilanne laskee kysyntää. EU hintaan vaikuttavat myös energiakustannukset ja vahvistunut dollari (1,15 -> 1,05).
Fob EU hintataso touko-syyskuu 528 eur, hinta tasaantumisvaiheessa, suurin vaikuttava tekijä Etelä-Amerikan kevään soijasato.


Fob EU hintataso loka-tammikuu 526 eur, suurin vaikuttava tekijä USA:n soijan kylvöalat ja tulevan syksyn soijasato. Korkeiden hintojen nähdään kannustavan sekä US että EA soija-alan kasvuun.

Aamukommentit 4.5.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.