UUTISIA VILJAKETJUSTA

Toukokuu viljamarkkinoiden kuukausianalyysi

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 16.5.2022

Katseet ovat siirtyneet sadon 2022 kasvustonäkymiin kansainvälisillä vilja- ja öljykasvimarkkinoilla. Kasvustonäkymät Mustanmeren alueella ovat hyvät ja EU-alueella kohtuulliset.

Mustanmeren tarjontaan nyt ja sadon 22/23 osalta tulee vahvasti vaikuttamaan sotatilanteen kehitys. Markkinoiden heilunta on rauhoittunut sodan ensimmäisistä viikoista. Vehnän globaali tuotantoennuste -21 (USDA toukokuu) pidettiin ennallaan. Satokauden 22/23 vehnäsato arvio on jo tässä vaiheessa 25 miljoonaa tonnia alhaisempi kuin vuonna 21.

Etelä-Amerikan soijan sato- ja laatunäkymät ovat vakiintuneet ja Chicagon pörssin soijapapu-, -rouhe ja -öljyfutuurit ovat rauhoittuneet. USDA laski maailman soijan tuotantoarviota 1,5 miljoonaa tonnia edelliseen arvioon verrattuna, johtuen Argentiinan pienentyneestä tuotantoarviosta. Varastot ovat kääntyneet selkeään laskuun. 

Maissinmaailmantuotantoa nostettiin (USDA) 1215 miljoonaan tonniin. Se on 6 % viime vuotta korkeampi. Maissin kysyntä arvioitiin 1199 miljoonaksi tonniksi ja globaalit maissivarastot arvioidaan hieman vuodentakaista korkeammiksi. Satokaudella -22 USDA arvioi maailman maissisadon laskevan 35 miljoonaa tonnia.

Rahtien hinnat ovat edelleen tavanomaista korkeammalla tasolla.

Viljojen tarjontatilanne Suomessa jatkuu haastavana. Niukan taseen johdosta tuontiarvio (vehnä, ohra ja maissi) on ollut 120 miljoonaa kiloa. Haastavan kotimaan tarjontatilanteen jatkuessa ja kylvöjen siirtyessä tuontitarve voi nousta tätä korkeammaksi. Vienti keskittyy pääosin kauraan.

Lue aiheesta tarkempi analyysi alla olevasta materiaalista

Toukokuu 2022 Viljamarkkinoiden kuukausianalyysi
1.6 Mt, päivitetty 16.5.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.