UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopassa kaivataan sateita

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 24.5.2022

Paikalliset sateet eivät ole tuoneet helpotusta pitkään jatkuneeseen kuivuuteen. Kasvustot ovat kärsineet kuivuudesta ja tukahduttavasta kuumuudesta.

JRC MARS Bulletin toukokuun kasvustokatsaus Euroopasta kertoo, että sadantaa on saatu liian vähän syysviljojen hyvän kehityksen takaamiseksi niin lännessä kun myös idässä. Kuuma sää ja liian vähäiset vesivarannot ovat laskeneet sato-odotuksia Ranskassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Ukrainassa.

Espanjassa syysviljojen lisäksi kevätohra on kärsinyt jatkuvasta kuumuudesta sekä vähäisistä maan vesivarannoista.

Ohran kylvöt saatiin valtaosassa Eurooppaa valmiiksi hyvissä ajoin huhtikuussa. Kylvösää oli lähes optimaalinen lukuun ottamatta Keski- ja Itä-Eurooppaa missä kalsea sää hidasti orastumista. Kylvöt ovat edenneet reipasta vauhtia Baltiassa ja orastuminen on ollut nopeaa. Suomessa kylvöt ovat kylmän sään ja paksun lumipeitteen seurauksena jäljessä 1–2 viikkoa. 

Maissin kylvöt ovat lähes valmiit. Yleisesti ottaen sää on ollut edullinen kasvuun lähdölle. Ympäri Eurooppaa vallinnut kuivuus ei ole vielä haitannut maissin kasvua. Tärkeää olisi saada sateita maissin kukinta-ajan lähestyessä.

5 2022 areas of concern

Lähde: JRC MARS Bulletin - Crop monitoring in Europe - May 2022 - Vol. 30 No 5