UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakommentit 6.4.

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 6.4.2022

Vehnä:

Matifin (May) vehnäfutuurin range on 350-400 eurossa, päivävaihtelut ovat 5-10 euron luokkaa ja tällä viikolla sotapreemiot nousussa. Black Sea vienti nyt ja 22/23 markkinoiden suurin kysymysmerkki.
Saudi-Arabia osti 625000 tn $422.47 (385 eur) CnF syys-marraskuun toimituksiin. Intian vienti noussut uuteen ennätykseen 7,85 MT. Kysyntä toimii hand to mouth periaatteella uuteen satoon (3-4kk).
Matifin tukitaso muodostunut 350 euroon. USA:n syysvehnien kuntoluokitus 30 % (hyvä/erinom.) on keskimääräistä heikompi ja nostaa Chicagon hintatasoa. Matifin joulukuun futuuri 335 eur.


Itämeren alueella on myyjiä myllyvehnille 12,5 % (+25 eur), 13,5 % (+30 eur) ja 14 % (+32 eur). Rehuvehnän ja -ohran tarjonta Itämeren alueella on ollut vähäistä. Myyntitarjoukset (+5/+8) eur fob.


Maissin tarjontaa on Puolasta, hintataso 350 eur fob. Myös ukrainalaista maissia on pieniä määriä Itämeren satamissa (335/340 eur).

Matif myllyvehnäfutuuri (May 22) eur/tn

6 4  Vehnäfutuurit

Öljykasvit:

Matifin rapsifutuuri on toistaiseksi rauhoittunut käytyään yli 1000 eurossa. Sodan alusta hinnan nousu 250 euron luokkaa. Markkinaa tukee sekä valkuisrouheiden että öljyn hyvä kysyntä sekä niukka tarjonta.
Kylmä säärintama Euroopassa heilutteli rapsifutuuria alkuviikosta. Kasviöljyt saavat nyt tukea myös USA:n vahvasta renewable oils kysynnästä. Rapsi- ja auringonkukkaöljyn hinnat soijaöljyä korkeammat.


Matifin toukokuun futuuri liikkuu 958 euron tasolla ja marraskuun futuurin on 803 euroa. Satojen välinen hintaero on merkittävä, mutta nyt myös marraskuun futuuri on vahvistunut.


Rapsin globaali tase tiukin 20 vuoteen. Sadon -22 onnistumisella iso merkitys. Ukrainan tilanne myös -22 sadon osalta vaikuttaa vahvasti rapsi- ja auringonkukkarouheen markkinoihin.

Matif (May. 22) rapsifutuuri eur/tn

6 4  rapsifutuurit

Kaura:

Chicagon toukokuun kaurafutuuri jatkaa vahvana 745 dollarissa. 750 tason rikkoutumista on kokeiltu muutamaan otteeseen. Joulukuun 2022 futuuri on 572 dollarin tasolla


EU:n ja kotimaan sisällä markkinatilanne on tasapainoinen, tarjonnan niukkuus haastaa markkinoiden toimijoita aika ajoin. Vahva kysyntä laskee kotimaan kauravarastoja satokauden loppuun.


Kauran kotimaan kysyntä (vienti + teollisuus) on keskimäärin n. 60 mkg kuukaudessa ja niukka tarjonta on pitänyt hintaa nousussa. Niukka tarjontatilanne on luonut myös uusia kauppavirtoja EU:n sisällä.


Rahtimarkkinoiden korkea hintataso haastaa vientiä perinteisten kohdemarkkinoiden ulkopuolelle.

Chicago (May 22) kaurafutuuri (usd/bu tn) x 0,64842 = eur/tn

6 4  kaurafutuurit

Bushelia käytetään yksikkönä Chicagon pörssissä. Kaurafutuuri (usd/bu tn) x 0,64842 = eur/tn

Valkuaisrouheet ja soija:

Rapsirouheen hinnanousu on tasaantunut, markkinatilanne on tiukka canolan/rapsin Global taseen niukkuudesta johtuen. Ukrainan sotatilanne kiristää Itämeren alueen tarjontatilannetta edelleen.
Sadon 2021 fob EU hintataso (may/july) on noussut 500 eur/tn, vanhan sadon sadon niukkuus ylläpitää hintatasoa. Hintojen heilunta ollut useita kymmeniä euroja päivien välillä.
Myös uuden sadon hinnannousu rauhoittunut, taso n. 380/390 euroa, mikä on lähes kaksinkertainen totuttuun uuden sadon hintaan verrattuna.


Venäläisen ja ukranainalaisen rapsi-/aurinkokukkarouhe haaste EU:n non-gmo valkuaisrouheiden markkinoille. A-kukan kylvöissä Ukrainassa seuraavat 4-6 viikkoa merkitseviä.

Soijamarkkinoilla seurataan EA sadon logistiikka. Brasilian korjuu 90 %:n tasolla (75 % LY), vientilaivaukset hyvässä 100 mbu/viikko vauhdissa. Argentiinan sadon laadun good/excellent osuus 34 %.
Argentiinan soijarouheen vientivero noussut (33 %). Maailman soijavarastot laskussa. EU hintaan vaikuttavat myös puristamoiden energiakustannukset ja vahvahko dollari (1,15 -> 1,10).


Fob EU hintataso touko-syyskuu 550 eur, hinnan nousu tasaantunut, suurin vaikuttava tekijä Etelä-Amerikan kevään soijasato.


Fob EU hintataso loka-tammikuu 540 eur, suurin vaikuttava tekijä USA:n soijan kylvöalat ja tulevan syksyn soijasato.

Aamukommentit+06 04 2022
508 kt, päivitetty 6.4.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.