UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakommentit 26.4.

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 26.4.2022

Vehnä:

Matifin vehnäfutuurin kaupankäynnin voluumi siirtyy toukokuusta syys/joulukuuhun. Mustameren tilannekuva edelleen markkinoiden kysymysmerkki. Venäjän vienti jatkuu, Ukrainan palautuminen vie vuosia.
Venäjän vehnätuotanto - 22 85-90 MMT ?, sanktiot, rahdit, maksuliikenne oleellisia. Eqypti on hyväksynyt Intian uudeksi vehnän toimittajaksi. Intian vehnäsato kasvussa. Kysyntä jatkaa hand to mouth.
Matifin toukokuun ja syyskuun välinen futuurisopimusten "siirto" on käynnissä. USDA mukaan 70% USA:n syysvehnistä on kärsinyt kuivuudesta. Matifin joulukuun futuuri 364 eur.


Itämeri sato -21 myyjiä myllyvehnille 12,5 % (Matif +5 eur fob) ja 14 % (+10), rehuvehnä (-15).
Sadon -22 (joulukuun futuuria vastaan) hintapyynnöt fob 12,5 % (+4/+5) 14 % (+8/+9), rehuvehnä (-10) ja ohra (-10)
Maissin tarjontaa on Puolasta, hintataso kesäkuulle on 333/335 eur fob. Myös ukrainalaista maissia on pieniä määriä Itämeren satamissa. Eur/usd 1,07 vahvistaa kv. viljahintoja.

Matif myllyvehnäfutuuri (May 22) eur/tn

26 4  Vehnäfutuurit

Öljykasvimarkkinat:

Matifin rapsifutuurin kaupankäynti siirtymässä toukokuusta elokuun futuuriin. Futuurien välinen hintaero 200 eur. Markkinaa tukee sekä valkuisrouheiden että öljyn hyvä kysyntä sekä niukka tarjonta.
Kanadan Canolan uudet huiput antavat myös Matifille tukea herkässä markkinassa. Kasviöljyt tekevät myös uusia huippuja mm. renewable oils kysynnän mukana.
Matifin toukokuun futuuri liikkuu 1082 euron tasolla ja marraskuun futuurin on 851 eurossa. Satojen välinen hintaero on merkittävä, mutta niukkuuden ennakoidaan jatkuvan myös -22 sadon oslta.
Rapsin globaali tase tiukin 20 vuoteen. Sadon -22 onnistumisella iso merkitys. Ukrainan tilanne myös -22 sadon osalta vaikuttaa vahvasti rapsi- ja auringonkukkarouheen markkinoihin.

Matif (May 22) rapsifutuuri eur/tn

26 4  rapsifutuurit

Kaura:

Chicagon korkealle nousseessa kaurafutuurissa pomppuista menoa. Korkealle noussut markkina on voimakkaille muutoksille. Heinäkuun futuuri on 712 dollaria ja joulukuun 2022 futuuri on 597 dollarin tasolla.
EU:n ja kotimaan sisällä tarjonta on niukahkoa. Vahva kysyntä laskee kotimaan ja EU:n kauravarastoja satokauden loppuun.


USDA laski EU 21/22 kauran satoarviota 500 miljoonaa kiloa. Kanadan -22 kauran kylvöala ennakkoarvioissa +8,3 %. 21/22 kauravarastot laskevat satokauden loppuun ennätysalhaiselle tasolle.
Venäjän ja Ukrainan osuus Global kauramarkkinoihin on rajallinen. Ukrainalla vientiä Marokkoon, Puolaan, Algeriaan Eqyptiin ja Intiaan. Venäjän vientiä lähinnä Kiinaan, Turkkiin ja Pakistaniin.

Chicagon (May 22) kaurafutuuri (usd/bu tn) X 0,64842 = eur/tn

26 4  kaurafutuurit

Bushelia käytetään yksikkönä Chicagon pörssissä. Kaurafutuuri (usd/bu tn) x 0,64842 = eur/tn

Aamukommentit+26 04 2022
495 kt, päivitetty 26.4.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.