UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakommentit 20.4.

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 20.4.2022

Vehnä:

Matifin (May) vehnäfutuurin kaupankäynti asettunut 400 euron yläpuolelle. Black See tilannekuva edelleen markkinoiden kysymysmerkki, Venäjä vie sanktioista huolimatta mm. Turkkiin, Egyptiin ja Iraniin.
Saksa arvioi vehnätuotantonsa 22/23 kasvavan 6,3 % 22,7 miljoonaan tonniin. Eqypti on hyväksynyt Intian uudeksi vehnän toimittajaksi. Intian vehnäsato kasvussa. Kysyntä jatkaa hand to mouth periaatteella.
Matifin tukitaso muodostunut 375 euroon. USA:n syysvehnien kuntoluokitus 30 % (hyvä/erinom.) on heikoin vuoden 1996 jälkeenja nostaa Chicagon hintatasoa. Matifin joulukuun futuuri 366 eur.


Itämerellä myyjiä myllyvehnille 12,5 % (Matif +20 eur) ja 14 % (+25). Uuden sadon tarjonta vähäistä
Rehuvehnän ja -ohran tarjonta Itämeren alueella on vähäistä. Myyntitarjoukset (+5/+8) eur fob. Ranskan ohra (+/-0)
Maissin tarjontaa on Puolasta, hintataso kesä/heinäkuu on 330/335 eur fob. Myös ukrainalaista maissia on pieniä määriä Itämeren satamissa

Matif myllyvehnäfutuuri (May 22) eur/tn

Vehnäfutuurit 19 4

Rapsi:

Matifin rapsifutuurilla (May 22) kaupankäynti asettunut 1000 euron yläpuolelle. Sodan alusta hinnan nousu ylittää 300 euroa. Markkinaa tukee sekä valkuisrouheiden että öljyn hyvä kysyntä sekä niukka tarjonta.
Kanadan Canolan uudet huiput antavat myös Matifille tukea herkässä markkinassa. Kasviöljyt tekevät myös uusia huippuja mm. renewable oils kysynnän mukana.

Matifin toukokuun futuuri liikkuu 1000 euron yläpuolella ja marraskuun futuurin on 840 euron tasolla. Satojen välinen hintaero on merkittävä, mutta nyt myös marraskuun futuuri on vahvistunut.
Rapsin globaali tase tiukin 20 vuoteen. Sadon -22 onnistumisella iso merkitys. Ukrainan tilanne myös -22 sadon osalta vaikuttaa vahvasti rapsi- ja auringonkukkarouheen markkinoihin.

Matif (May 22) rapsifutuuri eur/tn

rapsifutuurit 19 4

Kaura:

Chicagon korkealle nousseessa kaurafutuurissa suurehko korjausliike. Korkealle noussut markkina on voimakkaille muutoksille. Heinäkuun futuuri on 736 dollaria ja joulukuun 2022 futuuri on 600 dollarin tasolla
EU:n ja kotimaan sisällä tarjonnan niukkuus haastaa markkinoiden toimijoita aika ajoin. Vahva kysyntä laskee kotimaan ja EU:n kauravarastoja satokauden loppuun.


USDA laski EU 21/22 kauran satoarviota 500 miljoonaa kiloa. Kanadan -22 kauran kylvöala ennakkoarvioissa +8,3 %. 21/22 kauravarastot laskevat satokauden loppuun ennätysalhaiselle tasolle.
Venäjän ja Ukrainan osuus Global kauramarkkinoihin on rajallinen. Ukrainalla vientiä Marokkoon, Puolaan, Algeriaan Eqyptiin ja Intiaan. Venäjän vientiä lähinnä Kiinaan, Turkkiin ja Pakistaniin.

Chicagon kaurafutuurit (usd/bu tn) x 0,64842 = eur/tn

Kaurafutuurit 19 4

 Bushelia käytetään yksikkönä Chicagon pörssissä. Kaurafutuuri (usd/bu tn) x 0,64842 = eur/tn

Valkuaisrouheet ja soija:

Rapsirouheen hinnanousu on tasaantunut, markkinatilanne on tiukka canolan/rapsin Global taseen niukkuudesta johtuen. Ukrainan sotatilanne kiristää Global rapsi/canola tarjontatilannetta edelleen.

Sadon 2021 tarjonta vähäistä, fob EU hintataso (may/july) on yli 500 eur/tn, vanhan sadon sadon niukkuus ylläpitää hintatasoa. Hintojen heilunta on tasaantunut.
Uuden sadon hintataso n. 380/390 euroa, mikä on lähes kaksinkertainen totuttuun uuden sadon hintaan verrattuna.
Venäläisen ja ukranainalaisen rapsi-/aurinkokukkarouhe haaste EU:n non-gmo valkuaisrouheiden markkinoille. A-kukan kylvöissä Ukrainassa seuraavat 2-3 viikkoa merkitseviä.

Soijamarkkinoilla katse USA:n kylvöissä. Soijan uskotaan ottavan kylvöalaa hitaasti etenevältä maissilta. Brasilian korjuu > 90 % loppusuoraa häiritsevät sateet. Argentiinassa ongelmana olleet lakot ja halla.
Kiinan Covid tapaukset laskeneet kysyntää viime vuodesta, maaliskuun tuonti -18 %. Maailman soijavarastot laskussa. EU hintaan vaikuttavat myös energiakustannukset ja vahvistunut dollari (1,15 -> 1,09).
Fob EU hintataso touko-syyskuu 545 eur, hinta pienessä nousussa, suurin vaikuttava tekijä Etelä-Amerikan kevään soijasato.


Fob EU hintataso loka-tammikuu 545 eur, suurin vaikuttava tekijä USA:n soijan kylvöalat ja tulevan syksyn soijasato. Korkeiden hintojen nähdään kannustavan myös EA soija-alan kasvuun

Aamukommentit+19 04 2022
507 kt, päivitetty 20.4.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.