UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopan kasvustokatsaus 22.4.

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 27.4.2022

Komission julkaiseman JRC MARS Bulletin kasvustokatsaus huhtikuulta kertoo suurimmassa osassa maanosaa kasvustojen olevan hyvässä kunnossa. Keski- ja Etelä-Euroopan leveysasteilla huhtikuu on ollut suotuisa syysviljojen kehitykselle sekä kevätviljojen kylvöille.

Sateet toivat huhtikuussa helpotusta Espanjan ja Portugalin kuivuuteen, mutta saapuivat silti liian myöhään. Kasvustojen satoennuste on tippunut matalaksi kasvustojen kärsittyä pitkään kuivuudesta. Myös Italiassa ja Unkarissa, Sloveniassa, Kroatiassa, Romaniassa ja Etelä-Ukrainassa on kärsitty riittämättömästä sadannasta.

Huhtikuun ensimmäisinä päivinä laajalla Espanjasta Baltiaan olevalla alueella lämpötilat laskivat yli -5°C, jopa -8°C.  Pakkasten ei uskota vaikuttaneen viljakasvustoihin, sillä kukinta ei ollut vielä alkanut. Rapsi sen sijaan kärsi hieman pakkasista, mutta vaikutuksen satoon arvioidaan olevan hyvin maltillinen.

Ohran kylvöjen eteneminen

Euroopan suurimmassa kevätohran tuottajamaassa Espanjassa ohran kylvöt saatiin valmiiksi helmikuussa. Kasvustot ovat hyvässä kunnossa. Ohran kylvöt on saatu onnistuneesti valmiiksi myös Ranskassa, Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa, Irlannissa ja Iso-Britanniassa. Suhteellisen kuiva kevät joudutti kylvöjä maaliskuun lopussa, ja huhtikuun alun sateet takasivat kylvöjen hyvän kasvuun lähdön.

Puolassa, Romaniassa, Unkarissa ja Ukrainassa kylvöt etenivät hyvin, mutta maan pintakerroksen kuivuus viivytti kylvöjen orastumista. Näille alueille tarvitaan lisää sateita kasvuston hyvän kehityksen takaamiseksi.

Itämeren alueella ohran kylvöt lähtevät vauhtiin yleensä huhtikuun puolenvälin jälkeen, mutta matalat lämpötilat ovat hidastaneet kylvöjen etenemistä (sekä Suomessa kylvöille lähtöä).

Itämeren alueen kylvöt ja syysviljojen kunto

Keskimääräistä matalammat lämpötilat Baltian maissa ja Suomessa maalis-huhtikuun vaihteessa ovat hidastaneet kylvöjä ja niille lähtöä. Liettuassa on ollut kuivaa. Latviassa ja Liettuassa syysviljojen arvioidaan olevan hyvässä kunnossa, mutta Virossa ja Suomessa syysviljat eivät ole vielä lähteneet kasvuun (22.4.) eikä talvivahinkojen laajuutta ole pystytty arvioimaan.

Tanskassa ja Ruotsissa maaliskuun keskimääräistä lämpimämmät päivät tippuivat 5°C huhtikuun alkaessa. Maaliskuu oli kuiva ja lämmin, mutta huhtikuussa sadanta lisääntyi. Kuiva maaliskuu nopeutti kevätkylvöjä ja ne saatiin hyvissä ajoin valmiiksi. Huhtikuun sateet takasivat kylvöjen hyvän kasvuun lähdön, mutta matalat lämpötilat pitivät kasvun maltillisena.

Tanskan ja Ruotsin syysviljojen kunto on hyvä, ja ne ovat hieman keskimääräistä pidemmällä ajankohtaan nähden. Satoennusteet ovat vielä samassa linjassa viimevuosien keskiarvojen kanssa.

Puolassa syysviljat ovat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa ja kevätkylvöt lähtivät liikenteeseen maaliskuun puolenvälin tienoilla.  Maan kuivuus ja kylmä sää ovat hidastaneet orastumista ja kasvuun lähtöä. Huhtikuussa saadut sateet helpottivat tilannetta.

Saksassa syyskasvustot ovat hyvässä kunnossa ja kevätkylvöt etenivät vauhdilla maalis-huhtikuussa. Maissi kärsi hieman kylmistä öistä huhtikuun alussa, mutta vaikutuksen satoon arvioidaan olevan minimaalinen.