UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakommentit 9.3.2022

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 9.3.2022

VYR julkaisee kerran viikossa markkinan aamukommentit viljoista ja rapsista sekä valkuaisraaka-aineista. Näkökulma on kv. markkinan vaikutus Itämeren alueelle päätuotteissa. VYR:n aamukommenttien tavoitteena on lisätä viljaketjun toimijoiden markkinatietoisuutta erityisesti hintariskien hallinnan näkökulmasta.

Nykyisen kaltaisessa markkinaympäristössä tapahtumien ennakointi on haastavaa mutta oleellista oman toiminnan edellytysten turvaamiseksi. Aamukommentteja on tarkoitus kehittää jäsenistön tarpeiden ja kommenttien mukaan. Palautetta voi laittaa tiedotus​@vyr.fi

Vehnä:

Matifin ja Chicagon vehnäfutuurien hintataso ja volatiliteetti korkea, Chicagon futuuri/optiokaupankäyntiä rajoitettu aika ajoin. Mustanmeren vehnä ja maissisopimuksissa war clause/force majeure peruutuksia.

Venäjän ja Ukrainan vehnä- ja maissilaivauksia normaalitilanteessa useita satoja miljoonia kg/pvä ja niille etsitään korvaavia toimituksia. Tilanne on ollut monelta osin haastava, Chicago limit-up useampi päivä.

Matifin vehnäfutuuri hinta on all time high , Chicago korkeimmillaan 14 vuoteen. Viennin rajoituksia asetettu useassa Mustanmeren maassa. Matifin toukokuun futuurin liikkuu nyt 400 eur alapuolella ja joulukuun 313 eur.

Itämeren alueella on myyjiä myllyvehnille 12,5 % (+25), 13,5 % (+30 ) ja 14 % (+35 eur). Global kysyntä aktiivinen.

Rehuvehnän ja -ohran tarjonta Itämeren alueella on ollut vähäistä. Myyntitarjoukset 350-380 eur fob.

Maissin tarjontaa on jonkin verran Puolasta, hintataso 360-380 eur fob. Espanjassa (suuri tuoja mm. Ukrainasta) maissin hintataso on noussut 420 euroon.

Matif myllyvehnäfutuuri (May 22) eur/tn

Vehnäfutuurit 9 3

Öljykasvit:

Rapsifutuuri on jatkanut uusille ennätystasoille. Markkinaa tukee sekä valkuaisrouheiden että öljyn hyvä kysyntä sekä niukka tarjonta.

Korkealle noussut hintataso aikaansaa myös voimakasta heiluntaa markkinassa. Ukrainan sota vaikuttaa sekä auringonkukkarouheen että rapsirouheen hintoihin nostavasti. Australian Canola sato hyvä.

Matifin toukokuun futuuri liikkuu 882 euron tasolla ja marraskuun futuurin hinta on 735 euroa.

Ukrainan tilanne myös -22 sadon osalta vaikuttaa vahvasti rapsi- ja auringonkukkarouheen markkinoihin.

Matif (May. 22) rapsifutuuri eur/tn

Rapsifutuurit 9 3

Kaura:

Chicagon toukokuun kaurafutuuri on viime päivinä liikkunut 650 dollarin tasolla. Joulukuun 2022 futuuri on 500 dollarin tasolla

EU:n ja kotimaan sisällä markkinatilanne on tasapainoinen. Markkinan heiluntaa tulee muun viljamarkkinan mukana.

Kauran hintakehitykseen EU markkinoilla voi syntyä signaalia 3. maiden (USA) kysynnän ja sinne mahdollisesti toteutuvien vientilaivausten kautta.

Rahtimarkkinoiden korkea hintataso haastaa vientiä perinteisten kohdemarkkinoiden ulkopuolelle.

Chicagon May. 22 kaurafutuuri (usd/bu tn) x 0,64842 = eur/tn

Chicago Kaurafutuurit 9 3

Bushelia käytetään yksikkönä Chicagon pörssissä. Kaurafutuuri (usd/bu tn) x 0,64842 = eur/tn

Valkuaisrouheet:

Rapsirouheen hinnannousu on jatkunut ja markkinatilanne on tiukka canolan/rapsin Global taseen niukkuudesta johtuen. Ukrainan sotatilanne kiristää Itämeren alueen tarjontatilannetta edelleen.

Sadon 2021 hintataso (touko/heinäkuu) ylittää 400 eur, vanhan sadon niukkuus ylläpitää hintatasoa. Hintojen heilunta ollut useita kymmeniä euroja päivien välillä.

Jännittynyt tilanne näkyy myös uuden sadon hinnassa mikä lähestyy 400 euroa. Tämä on kaksinkertainen totuttuun uuden sadon hintaan verrattuna.

Venäläisen ja ukrainalaisen rapsi-/aurinkokukkarouheen tuonnin iso merkitys aiheuttaa haasteita EU - markkinoilla.

Soijamarkkinoilla seurataan Etelä-Amerikan sadon valmistumista. Brasilian sadon arvioidaan laskevan 120 MMT:n. Argentiinan sadon laadun good/excellent osuus on 25 %.

EU hintaan vaikuttavat myös korkeat rahdit ja dollarin vahvistuminen viime viikkoina (1,15 -> 1,09)

Fob EU hinta touko-lokakuu 510 eur, suurin vaikuttava tekijä Etelä-Amerikan kevään soijasato. Markkina on hieman rauhoittunut huipuista.

Fob EU hinta marras-tammikuu 500 eur, suurin vaikuttava tekijä USA:n soijan kylvöalat ja tulevan syksyn soijasato.

Aamukommentit 09.03.2022
475 kt, päivitetty 9.3.2022

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.