UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakommentit 16.3.

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 16.3.2022

Vehnä:

Matifin ja Chicagon vehnäfutuurien hintataso korkea, heilunta hieman rauhoittunut. Mustanmeren vehnä ja maissisopimuksissa force majeure peruutuksia. Venäjällä vientikielto ? kesäkuun loppuun.

Venäjän ja Ukrainan vehnä- ja maissilaivauksia normaalitilanteessa useita satoja miljoonia kg/pvä ja niille etsitään korvaavia toimituksia. Tilanne on ollut monelta osin haastava.

Matifin vehnäfutuuri hinta jatkaa all time high , Chicago korkeimmillaan 14 vuoteen. Viennin rajoituksia asetettu useassa Mustanmeren maassa. Matifin toukokuun futuurin hinta on 388 eur ja joulukuun 320 eur. Itämeren alueella on  myyjiä myllyvehnille 12,5 % (+30), 13,5 % (+32 ) ja 14 % (+37 eur). Glo Rehuvehnän ja -ohran tarjonta  Itämeren alueella on ollut vähäistä. Myyntitarjoukset (+5/+10) eur fob.

Maissin tarjontaa on Puolasta, hintataso 365/370 eur fob. Espanjassa (suuri tuoja mm. Ukrainasta) maissin hintataso on noussut 420 euroon.

Matif myllyvehnäfutuuri (May 22) eur/tn

Vehnäfutuuritt 16 3

Öljykasvimarkkinat:

Rapsifutuuri on jatkanut uusille ennätystasoille, yli 900 euroon. Sodan alusta hinnan nousu lähes 200 euroa. Markkinaa tukee sekä valkuisrouheiden että öljyn hyvä kysyntä sekä niukka tarjonta. Korkealle noussut hintataso aikaansaa myös voimakasta heiluntaa markkinassa. Ukrainan sota vaikuttaa sekä auringonkukkarouheen että rapsirouheen hintoihin nostavasti. Australian Canola sato hyvä. Matifin toukokuun futuuri liikkuu 902 euron tasolla ja marraskuun futuurin hinta on 734 euroa. Satojen välisen hintaeron kasvu kertoo erityisesti kevään ja kesän niukkuudesta.

Ukrainan tilanne myös -22 sadon osalta vaikuttaa vahvasti rapsi- ja auringonkukkarouheen markkinoihin.

Matif (May. 22) rapsifutuuri eur/tn

Rapsifutuurit 16 3

Kaura:

Chicagon toukokuun kaurafutuuri on hieman vahvistunut 660 dollarin tasolle. Joulukuun 2022 futuuri on 510 dollarin tasolla

EU:n ja kotimaan sisällä markkinatilanne on tasapainoinen. Markkinan heiluntaa tulee muun viljamarkkinan mukana. Vahva kysyntä laskee kotimaan kauravarastoja satokauden loppuun. Kauran hintakehitykseen EU markkinoilla voi syntyä signaalia 3. maiden (USA) kysynnän ja sinne mahdollisesti toteutuvien vientilaivausten kautta.

Rahtimarkkinoiden korkea hintataso haastaa vientiä perinteisten kohdemarkkinoiden ulkopuolelle.

Chicagon May. 22 kaurafutuuri (usd/bu tn) X 0,64842 = eur/tn

Kaurafutuurit 16 3

Bushelia käytetään yksikkönä Chicagon pörssissä. Kaurafutuuri (usd/bu tn) x 0,64842 = eur/tn

Valkuaisrouheet:

Rapsirouheen hinnannousu on jatkunut ja markkinatilanne on tiukka canolan/rapsin Global taseen niukkuudesta johtuen. Ukrainan sotatilanne kiristää Itämeren alueen tarjontatilannetta edelleen. Sadon 2021 fob EU hintataso (may/july) on noussut 500 eur/tn, vanhan sadon niukkuus ylläpitää hintatasoa. Hintojen heilunta ollut useita kymmeniä euroja päivien välillä.

Jännittynyt tilanne näkyy myös uuden sadon hinnassa mikä lähestyy 400 euroa. Tämä on kaksinkertainen totuttuun uuden sadon hintaan verrattuna.

Venäläisen ja ukrainalaisen rapsi-/aurinkokukkarouheen tuonnin iso merkitys aiheuttaa haasteita EU - markkinoilla.

Soija:

Soijamarkkinoilla seurataan Etelä-Amerikan sadon valmistumista. Brasilian sadon arvioidaan laskevan 120 MMT:n. Argentiinan sadon laadun good/excellent osuus on 25 %. Argentiinan soijarouheen vientivero ja Kiinan kysyntä seurannassa. EU hintaan vaikuttavat myös korkeat rahdit ja dollarin vahvistuminen viime viikkoina (1,15 -> 1,09). Fob EU hinta touko-syyskuu 580 eur, suurin vaikuttava tekijä Etelä-Amerikan kevään soijasato.

Fob EU hinta loka-tammikuu 560 eur, suurin vaikuttava tekijä USA:n soijan kylvöalat ja tulevan syksyn soijasato.

VYR pidättää oikeuden annettuun markkinainformaatioon. Markkinakommentit eivät ole suositus minkään markkina-position puolesta tai sitä vastaan. Markkinakommentit kuvaavat sen hetkistä tekijän kuvaa markkinoiden kehityksestä. Informaatiota voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta. Hintaindikaatiot ja markkinatiedot voivat jo julkaisuhetkellä olla muuttuneita ja niiden käyttötarkoitus on vain indikatiivinen sekä yleisen markkinatiedon lisääminen.  Markkinakommentit perustuvat useilta luotettavilta toimijoilta ja useista luotettavista lähteistä saatuihin markkinoiden julkisiin hintanoteerauksiin, sekä markkinoilta toimivilta analyysilaitoksilta saatuihin raportteihin. VYR ei vastaa tekstissä mahdollisesti ilmenevistä virheistä.

Materiaalit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Vauhti Viljaketjuun kehityshanketta.