UUTISIA VILJAKETJUSTA

Öljypellavan viljelijäksi?

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 23.3.2022

Öljypellavan viljelyalaa ja uusia viljelijöitä tarvitaan lisää. Öljypellavan etuna ovat matalat viljelykustannukset, monimuotoisuus ja kauniisti vaalean sinisenä kukkiva pelto.

Kotimaista viljelyalaa ja uusia viljelijöitä toivotaan lisää, sillä öljypellavalla on varma kysyntä. Tervetuloa uudeksi sopimusviljelijäksi. Uusia viljelysopimuksia tehdään tulevalle kasvukaudelle ja kaikki sopimusviljelty pellava ostetaan jalostukseen. 

Öljypellava sopii erinomaisesti viljelykierron monipuolistajiksi. Pellavan etuja ovat lisäksi pienet viljelykustannukset, vähäinen lannoitteiden tarve ja hyvä kannattavuus.  Kasvinsuojelutoimenpiteistä vain rikkatorjunta kuuluu öljypellavan tavanomaiseen tuotantoon. Pellava sopii hyvin I ja II viljelyvyöhykkeille, mutta sitä viljellään menestyksekkäästi myös Etelä-Pohjanmaalla viljelyvyöhykkeellä III.  

Kylvösiemenen saannin varmistamiseksi, kannattaa olla pian yhteydessä jalostajiin. Öljypellavaa jalostavista yritykset kertovat mielellään sopimusviljelystä uusille viljelijöille. Viljelyasiat ja hinta sovitaan keväällä sopimusta tehdessä.

Matalajuurisena ja vaatimattomana kasvina öljypellava menestyy parhaiten hikevillä hieta- ja savimailla. Kaikki viljat sopivat hyvin pellavan esikasviksi. Myös nurmet ovat hyviä esikasveja. Vastavuoroisesti viljat hyötyvät edellisvuoden pellavan viljelystä.  Öljypellavan viljelyoppaaseen on koottu viljelyohjeet ja niksit. Öljypellavan viljely onnistuu tilan tavallisilla koneilla ja viljelykustannukset ovat pienemmät kuin viljoilla.

Öljypellavaa jalostavat yritykset kuten Elixi Oil Oy Somerolla ja Linseed Oy Kauhajoella, valmistavat siemenistä terveellisiä elintarvikkeita ja luontaistuotteita, joiden kysyntä kasvaa. Kuluttajia kiinnostavat välttämättömien rasvahappojen eli omega-3 ja omega-6 rasvahappojen optimaalinen suhde öljyssä, pellavansiemenessä ja -rouheessa oleva ruoansulatusta edistävä korkea kuitupitoisuus sekä siemenen korkea proteiinipitoisuus (20 %). Lisätietoa www.hyvinvointiapellavasta.fi/ 

Öljykasvien viljelyn kehittäminen ja yhteistyö maataloustuottajien kanssa ovat tärkeitä Vilja-alan yhteistyöryhmän toimia kotimaisten öljykasvien viljelyedellytysten kehittämiseksi. Kotimaisen valkuaisomavaraisuuden ja kasviproteiinien saatavuuden takaaminen ovat olleet pitkään esillä julkisessa keskustelussa. Suomessa on tarvetta kasvattaa öljykasvien viljelypinta-alaa kannattavasti, jotta kotimaisen raaka-aineen kasvavaan kysyntään onnistutaan vastaamaan.