UUTISIA VILJAKETJUSTA

Helmikuun Vilja- ja öljykasvimarkkina-analyysi

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 16.2.2022

Hintojen kehitys kansainvälisillä vilja- ja öljykasvimarkkinoilla on eriytynyt. Vehnämarkkinat ovat jatkaneet tasaantumisvaiheessa, kun taas esimerkiksi Chicagon soijarouhe ja kaura ovat voimakkaassa nousussa.

Hintataso on edelleen kaikissa tuotteissa selvästi totuttua korkeampi. Matifin vehnäfutuuri hakee uutta vauhtia 40-50 € marraskuun huippujen alapuolelta, kun taas Chicagon kauralla ja soijarouheella ollaan lähellä ennätystasoja.

Venäjän ja Ukrainan konfliktin vaikutus viljamarkkinoihin on nähtävissä ja nyt uhkakuvia liittyy mm. Ukrainan vientisatamien toimintaan. Rahtien hinnat ovat edelleen tavanomaista korkeammalla tasolla ja aiheuttavat omat haasteensa myös vilja- ja rehuraaka-aineissa.

Kotimaassa tarjontatilanne aktivoitui alkuvuodesta hintojen käännyttyä laskuun, mutta markkinatilanne jatkuu haastavana koko satokauden ja hintataso ylittää monilta osin kansainvälisen tason. Niukan taseen johdosta tuonnin (vehnä, ohra ja maissi) ennakoidaan nousevan 120 miljoonaan kiloon. Vienti keskittyy pääosin kauraan. VYR:n tasearvion mukaan kauran vienniksi ennakoidaan 295 miljoonaa kiloa. 

Lue katsaus kokonaisuudessaan täältä