UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kotimaan vienti ja tuonti

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 12.1.2022

Lokakuussa vietiin hyvin kauraa, mutta vain vähän ohraa ja vehnää. Viljaa on tuotu Suomeen odotetusti. Ohran käyttöä on korvattu tuodulla ruisvehnällä.

Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan kauran vienti on ollut markkinakauden alussa kohtuullista. Heinä-lokakuun aikana kauraa on viety hieman alle 130 000 tonnia. Tämä on 15 000 tonnia enemmän kuin markkinakaudella 2020/21. Suurin osa viennistä tehdään yhä Saksaan, mutta vientiä on ollut tällä markkinakaudella myös Alankomaihin, Belgiaan, Espanjaan ja Ranskaan.

Vehnää on viety heinä-lokakuussa 1 300 tonnia ja ohraa samalla ajanjaksolla 12 600 tonnia. 

Kauran tuontimäärät olivat heinä-lokakuussa maltillisia, yhteensä noin 61 tonnia. Ohraa sen sijaan on tuotu selvästi tavallista enemmän yhteensä 13 700 tonnia. Ruisvehnää on tuotu lokakuun loppuun mennessä hieman alle 7 800 tonnia. Vehnää on tuotu lokakuun loppuun mennessä noin 3 300 tonnia. Vehnää on tuotu mm. Virosta ja Ruotsista (sekä Italiasta ja Ranskasta). Ohraa on tuotu pääasiassa Virosta, Liettuasta ja Ruotsista. Kauran tuonti on tehty Ruotsista. Ruisvehnä Suomeen on tullut Puolasta, Virosta, Liettuasta ja Ruotsista.

Vienti 1 2022

Markkinakausittain toteutuneita tuontimääriä voi vertailla mm. VYR:n tasetaulukoista täältä

Lähde: Tulli