UUTISIA VILJAKETJUSTA

Ei havaittuja talvivaurioita Euroopassa

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 25.1.2022

EU:n komission JRC:n (the Joint Research Centre) tammikuun kasvustokatsauksessa todetaan talven olleen suhteellisen leuto ja sateinen. Merkittävää talvivaurioiden riskiä syyskasvustoissa ei ole vielä havaittu. Kuitenkin kaakkois-Euroopassa kylmäkaraistuminen on heikkoa, mikä voi mahdollisesti aiheuttaa ongelmia talvikauden edetessä.

Syyskylvöiset hyötyivät suurimmassa osassa Eurooppaa tavallista lämpimämmästä sekä sateisemmasta joulu-tammikuusta. Syyskasvustot ottivat kehityksessään kiinni heikompaa syksyä ja ovat nyt erittäin hyvässä kunnossa.

Rapsia kylvettiin syksyllä huomattavasti enemmän kuin vuonna 2020 (mm. 12 % enemmän Ranskassa ja 9 % enemmän Saksassa). Syysviljoja kylvöaloissa ei tapahtunut suuria muutoksia viime vuosiin.

JRC:n talvivaurio simulaation mukaan, talvivaurioita ei ole syntynyt syysviljoille. Toisaalta kasvustojen kylmäkaraistuminen on ollut heikkoa etenkin kaakossa, mistä voi myöhemmin talvikaudella vielä tulla ongelmia.

Runsas sadanta kaakkois-Euroopassa on tullut lähes poikkeuksetta vetenä, mikä on sulattanut lumipeitteen olemattomaksi. Tällä alueella on suuri riski mahdollisten pakkasten saapuessa syyskasvustojen talvivaurioihin.

1 2022 areas of concern