UUTISIA VILJAKETJUSTA

Joulukuun vilja- ja öljykasvimarkkina-analyysi on julkaistu

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 14.12.2021

Globaalin vehnätaseen pieni vahvistuminen (USDA) ja USA:n laimeat vientiluvut ovat pitäneet vehnäpörssejä odotusvaiheessa toistaiseksi. Suhteellinen hintataso on kuitenkin edelleen korkea.

Analyysi perustuu Matifin ja Chicagon futuurihintoihin. Lisäksi esitetään yleisiä markkinoiden hintaindikaatiota Itämeren alueen satamahinnoista. Markkinoita tarkastellaan sekä perustekijöiden (sadot, varastot yms.) että futuurihintojen teknisten tekijöiden (keskiarvot, trendit, tasot) näkökulmasta. 

Hintojen nousu kansainvälisillä viljamarkkinoilla on tasaantumisvaiheessa ja viimeiset 3 viikkoa on ollut korjausliikettä alaspäin. Esimerkiksi Chicagon vehnä hakee uutta kysyntää n. 100 dollaria marraskuun huippujen alapuolelta. 

Sateiden hidastama Australian sadonkorjuu on edennyt yli puolenvälin ja määrällisesti sadosta odotetaan hyvää. 

Vehnässä pula on erityisesti laadusta, mikä näkyy korkeavalkuaisen vehnän preemioissa

Rahtien hinnat ovat edelleen selvästi tavanomaista korkeammalla tasolla ja aiheuttavat omat haasteensa myös vilja- ja rehuraaka-aineissa. 

Kotimaan markkinatilanne jatkuu haastavana ja hintataso ylittää monilta osin kansainvälisen tason. Niukan taseen johdosta tuonnin (vehnä, ohra ja maissi) ennakoidaan nousevan 120 miljoonaan kiloon. Viljan laatuvaatimuksia on monin paikoin kevennetty. Vienti keskittyy pääosin kauraan. VYR:n tasearvion mukaan kauran vienniksi ennakoidaan 295 miljoonaa kiloa ja markkinoiden hinta on noussut sekä kotimaisen kysynnän että vientimarkkinoiden mukana.

Lisää kommentteja luettavissa joulukuun analyysistä

Joulukuu 2021 Viljamarkkinoiden kuukausianalyysi
1.8 Mt, päivitetty 14.12.2021