UUTISIA VILJAKETJUSTA

Syysviljoille hyvä alkukausi suuressa osassa Eurooppaa

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 23.11.2021

JRC MARS Bulletin julkaisi maanantaina marraskuun raporttinsa ja kertoi syysviljojen kylvöjen olevan valmiit pohjoisessa ja aivan lopuillaan etelässä.

Syysviljojen kylvöt ovat valmiit suurimmassa osassa Keski-Eurooppaa ja Pohjois-Euroopassa. Kylvöt etenevät kohti loppua Etelä-Euroopassa. Säät suosivat kylvöjä suurimmaksi osaksi pohjoisessa ja lännessä, mutta paikoin saatiin myös runsaita sateita. Leuto sää sekä maan riittävä kosteus edesauttoivat kylvöjen hyvää orastumista. Toisaalta lämpö lisäsi myös tuholaispainetta, ja niiden tarkkailu on tärkeää torjuntakynnyksen huomioimiseksi. 

Idässä lokakuussa maan kosteus oli riittävä ja kylvöt itivät tasaisesti. Mm. Puolassa sateisen syyskuun jälkeen lokakuun paremmissa kylvösäissä vietiin syysviljojen kylvöt loppuun. Kylvökset lähtivät hyvin kasvuun aikaisemmin saatujen sateiden ansiosta. 

Poikkeuksena Itä-Euroopassa Bulgarian ja Romanian syksy oli hyvin kuiva, mikä on voinut vaikuttaa kasvustojen kehitykseen. Myös Ukrainassa kuivuus yhdistettynä kohtuullisen kylmiin lämpötiloihin vaikuttivat kasvustojen kehitykseen.

Rapsin kylvöille olosuhteet ovat olleet yleisesti ottaen suotuisat kasvin päätuotantoalueilla. Kylvöt saatiin valmiiksi optimaalisessa aikaikkunassa. Suotuisat kasvuolosuhteet ovat vauhdittaneet rapsin taimettumista ja valmistelleet kasvustot hyvin talvikauteen.

Lähde: JRC MARS Bulletin - Crop monitoring in Europe