UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopassa kelpo syksy syyskylvöille

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 26.10.2021

Leuto syksy edesauttoi syyskylvöjen etenemistä ja kasvustojen kehitystä ympäri Eurooppaa. Sääolosuhteet olivat suurimmassa osassa Eurooppaa lähellä keskimääräisiä lukemia.

Viljojen syyskylvöt aloitettiin suotuisissa olosuhteissa läpi Euroopan. Kylvöjen aloitus viivästyi hieman Pohjois-Euroopassa johtuen puintien venymisestä, mutta kylvöt etenivät hyvin syyskuun aikana. Baltiassa syyskylvöt saatiin valmiiksi syyskuun lopussa optimaalisessa aikaikkunassa erinomaisissa olosuhteissa. Myös Ruotsissa ja Tanskassa kylvöt etenivät hyvin kuivan syyskuun aikana ja lokakuun sateet tarjosivat kylvösten itämiseen tarpeeksi kosteutta. Suomessa kylvöjen venyminen saatiin kiinni syyskuun aikana.

Ranskassa ja Puolassa syykylvöt ovat yhä meneillään hyvissä kylvöolosuhteissa. Puolassa huolta aiheuttaa kuitenkin alhaiset lämpötilat, jotka voivat vahingoittaa viimeisimpinä kylvettyjen syysvehnien herkkiä oraita.

Saksassa viljojen syyskylvöt onnistuivat hyvin.

Rapsin syyskylvöjen aloitusta hidastivat elokuun sateet Länsi- ja Pohjois-Euroopassa. Irlannissa, Ranskassa, Belgiassa, Alankomaissa, Länsi-Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa rapsin kylvöt alkoivat elokuussa ja ne olivat valmiit syyskuun loppuun mennessä. Samoissa maissa maan kosteus oli riittävä rapsin hyvään kasvuun lähdölle.

Baltiassa ja Puolassa jatkuva sadanta hidasti rapsin kylvöjen etenemistä elokuussa. Märät pellot ja kovista sateista johtunut peltojen kuorettuminen vaikeuttivat rapsin tasaista kasvuun lähtöä.

Yhteenvetona rapsin kylvöistä voidaan todeta niiden onnistuneen kohtuullisesti Euroopan alueella. Ranskaan, Saksaan, Irlantiin ja Ukrainaan odotetaan merkittävää pinta-alan kasvua viime kasvukauteen verrattuna.

Alle keskimääräisiä lämpötiloja on mitattu Euroopan puolisella Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Vielä alhaiset lämpötilat eivät ole vahingoittaneet kasvustoja.

  • Lähde: JRC MARS Bulletin Vol. 29 No 10 - 25 October 2021