UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljasadossa ei don-toksiiniongelmia

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 28.9.2021

Lohduttava tieto muuten erittäin vaikean kasvukauden jälkeen on, että viljasadossa ei näytä olevan DON-toksiiniongelmia.

Tähän mennessä analysoiduissa näytteissä DON-toksiinin pitoisuudet ovat yleisesti olleet erittäin matalia tai alle määritysalarajan kaikilla viljoilla. Tiedot ovat peräisin pääasiassa elokuussa puiduista sadoista. Teollisuuden vastaanotossa tilannekuva on samanlainen. Yhteensä tähän mennessä VYR:n toteuttamassa seurannassa on analysoitu 55 viljanäytettä suunnitellusta 170 näytteestä. VYR seuraa ja tiedottaa tilanteesta analyysien edetessä. 

Hyvään tilanteeseen vaikutti kuiva kesä, joka ei suosinut DON-toksiinia tuottavien punahomelajien kasvua. Analyyseissä ei ole vielä juurikaan mukana syyskuussa puituja eriä, mutta todennäköistä on, että mahdollinen punahometartunta on niissä pintatartuntana, jota saadaan vähennettyä kuivauksessa ja lajittelussa. Seurannassa tarkastellaan myös kuivissa oloissa viihtyvien punahomelajien tuottamien toksiinien määriä, jotka näyttävät olevan jonkin verran koholla. Näille toksiineille, kuten T-2 ja HT-2, ei ole kuitenkaan vielä määritetty lainsäädännöllisiä rajoja. 

Tällaisen kasvukauden jälkeen, kun sadossa on paljon pientä jyvää, on hyvä huomioida, että viljasadon sekä teknistä että turvallisuuslaatua voidaan parantaa lajittelulla ennen kaupan tai teollisuuden vastaanottoon viemistä tai käyttöä kotieläinten ruokinnassa. Hyvän kauppakunnostuksen myötä hehtolitrapainoa saadaan nostettua ja pienten jyvien määrää vähennettyä.  

Ohjeet edustavaan viljan näytteenottoon ja hometoksiinien hallintaan: www.vyr.fi/fin/viljelytietoa/huoneentaulut/suomeksi/


Lisätietoja: Sari Peltonen, VYR laatutyöryhmän puheenjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto, p. 0503414406, sari.peltonen a proagria.fi; Veli Hietaniemi, Luonnonvarakeskus Luke, p. 0295326126, veli.hietaniemi a luke.fi; Elina Sieviläinen, Ruokavirasto, p. 0295326126, .