UUTISIA VILJAKETJUSTA

Sateet haitanneet EU:n alueella syyskylvöjä

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 21.9.2021

Etelä-Euroopassa on ollut viimeisimmällä mittausjaksolla 1.8.-10.9. kuivaa, kun samanaikasesti Länsi- ja Pohjois-Euroopassa on ollut märkää.

EU:n alueella etelässä ja kaakossa on ollut mittausjaksolla 1.8.-10.9. poikkeuksellisen kuivaa yhdistettynä usein tavallista korkeampiin lämpötiloihin. Näillä alueilla kaikki kasvustot, joita ei kasteltu tai kasteltiin riittämättömästi, kärsivät kuivuudesta. Kuivaa oli mittausajanjaksolla myös mm. Ranskassa ja Irlannissa, mutta kuiva jakso hyödytti näiden alueiden kasvustoja aikaisemman pitkän märän jakson jälkeen. 

Sateet Saksassa ja Puolassa haittasivat syys- ja kevätviljojen puinteja. Sateet myös hidastivat syyskylvöjä. Toisaalta sateet paransivat maan vesivarantoja, mikä auttoi mm. maissin ja auringonkukan kehitystä. Suomessa jatkuva märkyys aiheutti niin laatu- kuin satotappiota. 

Maakohtaisia kommentteja:

Ranskassa kesäkuusta elokuun alkuun vallinnut märkä ja leuto kesä tarjosi hyvät kasvuolosuhteet maissille ja auringonkukalle. Biomassaa kertyi näihin kasveihin erittäin hyvin, lähes ennätyksellisiä määriä. 

Saksassa keskimääräistä suurempi sadanta edisti maissi- ja auringonkukkakasvustojen kehitystä. Sekä syys- että kevätviljojen puinnit venyivät tavallista pidempään sateiden seurauksena. Syyskylvöt venyivät samoin sateiden takia. Mm. Saksin osavaltion alueella rapsin kylvöt venyivät poikkeuksellisen myöhään. 

Tavallista märempi kasvukauden loppu haittasi etenkin vehnän kehitystä, mikä näkyi pettymyksenä sen satotasoihin.

Puolassa sateet pidensivät Saksan tapaan puintikautta sekä venyttivät rapsin kylvöjä optimaalisen aikaikkunan loppuun. Rapsin taimettuminen oli elokuussa epätasaista jatkuvien sateiden ja myöhäisen kylvön seurauksena.

Tanskassa ja Ruotsissa puinnit olivat vaikeat. Jatkuvat sateet ja matalat lämpötilat pitivät kasvustot märkinä puintien aikana. Tämä johti arvioitua pienempiin satotasoihin sekä mahdollisesti laatumenetyksiin. Etenkin syysvehnän ja ohran sato jäi aikaisempia arvioita pienemmäksi. Vaikka satoarvioita on laskettu ovat ne lähellä maiden keskimääräisiä tuotantomääriä. Sateet myöhästyttivät hieman syyskylvöjä, mutta ne edistyivät silti kohtuullisesti elokuun aikana. 

Baltiassa sateet puintien aikana ovat saattaneet aiheuttaa sato- ja laatutappiota. Ohran puintien aloitus venyi syyskuun alkuun. Märkä sää lykkäsi rapsin kylvöjä pitkälle elokuun loppuun.

Lähde: MARS Bulletin