UUTISIA VILJAKETJUSTA

Öljykasvien markkinakatsaus: Kuivuus on leikannut rapsisatoja – hinnat pysyneet korkealla

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 8.9.2021

Öljykasvien hinnat ovat pysyneet korkealla myös sadonkorjuun edetessä. Maailmanmarkkinoilla hintojen nousuun on vaikuttanut erityisesti Kanadan kuivuus, joka rokotti merkittävimmän viejämaan satoa kovalla kädellä. Kuivuus heikensi myös kotimaan kasvustoja. Syysöljykasvien kylvöalan arvellaan nousseen ennätyksellisen suureksi.

Kotimaassa öljykasvien hintataso on jatkanut nousuaan. Rypsin ja rapsin spot-hinnat ovat kirjoitushetkellä (8.9.) 533–555 €/tn paikkeilla. Vuodenvaihteen toimitusten hinnat ovat tasolla 539–561 €/tonni. Kuukauden takaisesta hinnat ovat nousseet lähes 50 €/tonni. 

Luonnonvarakeskuksen ennakollinen arvio (23.8.) rypsin ja rapsin yhteenlasketusta sadosta on 46 milj. kiloa. Kasvua viime vuoteen tulisi tällöin peräti 47 prosenttia.

Syysöljykasvien kohdalla sato-odotukset olivat vielä kesällä korkealla, mutta kuivuuden takia sadot ovat jääneet odotettua pienemmiksi. Nyt näyttäisi siltä, että syysrypsiä ja -rapsia on kylvetty ennätyksellisen paljon.

EU:n hinnat jatkoivat nousua myös sadonkorjuun edetessä

EU:n rapsin kokonaissato näyttäisi olevan lähes odotusten mukainen. Hinnat ovat kuitenkin maailmanmarkkinoiden johdattelemina nousseet hieman viime kuusta.

Rapeseed 080921

Rapsin ja auringonkukan tarjontatilanne jatkuu Euroopassa tiukkana myös kuluvalla kaudella 2021/22. Ranskalaisen analyytikkotalo Strategie Grainsin ennusteen mukaan EU 27 -alueen tuotanto jää 16,9 milj. tonniin (2020/21: 16,6 milj. tonnia). Arviota on laskettu 0,1 milj. tonnilla viime kuusta. Myös rapsin varastoennusteita on laskettu ja rapsitase on äärimmäisen tiukka, vaikka puristusmäärien ennustetaan laskevan.

Sadot ovat tuottaneet pettymyksiä keskisissä ja pohjoisissa EU 27 -alueen maissa. Saksassa tuotantoennusteita on laskettu merkittävästi. Saksan rapsin tuotannon ennustetaan kuitenkin pysyvän viime kauden tasolla, sillä ala kasvoi edeltävästä vuodesta. Ranskassa sadot sen sijaan ovat ylittäneet odotukset. Tästä huolimatta Ranskan tuotanto ylittää viime kauden vain hienoisesti, sillä korjuuala on viimevuotista pienempi. 

Tšekeissä ja Unkarissa sadot jäävät alle odotusten. Romaniassa ja Bulgariassa sen sijaan on saatu erinomaisia satoja. Baltian maissa, Tanskassa ja Ruotsissa sadot olivat pettymyksiä. Alkukesästä syysrapsikasvustot näyttivät lupaavilta, mutta kesän kuumuus ja kuivuus leikkasivat satoja.  

Kanadan satotappiot heijastuvat maailmanmarkkinoille

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC ennustaa maailman rapsin tuotannon laskevan 16 milj. tonniin. Laskua viime vuoteen tulee tällöin 2 prosenttia. Lasku on seurausta Kanadan kasvustoja piinanneesta kuivuudesta. Kanadan tuotannon ennustetaankin laskevan 14,5 prosentilla viime vuodesta. Kanadan johdolla myös maailman rapsivarastot kutistuvat edelleen. Australiaan sen sijaan povataan 4,5 milj. tonnin ennätyssatoa, joka tarkoittaisi 11,1 prosentin kasvua viime vuodesta.

Kanadassa kuivuus leikkasi canolasatoja kovalla kädellä, mikä vaikuttaa myös maailmanmarkkinoiden tarjontaan. Hinnat ovat nousseet jyrkästi erityisesti ukrainalaisen ja australialaisen raaka-aineen osalta. Kanadan canolan hinnat ovat olleet jo aiemmin korkealla, mikä on tehnyt siitä epähoukuttelevan vaihtoehdon tuojamaiden kannalta. Kanadalainen canola on korkean hinnan takia menettänyt houkuttelevuutensa myös EU:n markkinoilla.  Mustanmeren alueen rapsi ja Australian canola ovat tällä hetkellä kilpailukykyisempiä vaihtoehtoja. 

Kolmansien maiden tuontien odotetaan laskevan. Erityisesti Kanadasta tuotavat volyymit ovat matalampia. Kolmansien maiden tuontimäärissä näkyy kuitenkin myös se, että sopimuksia on tehty ennen kuin maailmanmarkkinahinnat lähtivät jyrkkään nousuun. 

EU:n rapsin hintojen ennustetaankin pysyvän historiallisen korkealla. Keskimäärin niiden ennustetaan olevan jopa korkeammalla kuin viime kaudella 2020/21. Tämänhetkisiin hintoihin kohdistuu kuitenkin laskupainetta. Hintojen ennustetaan laskevan, kun EU:n ja mustanmeren alueen auringonkukan siemenet ja USA:n soijapavut saapuvat maailmanmarkkinoille. Strategie Grainsin arvioiden mukaan laskupotentiaali on 30–40 €/tn, mikäli sääolosuhteet ovat merkittävimmillä tuotantoalueilla normaalit lähiviikkojen aikana. Jos satotappioita tulee, eivät hinnat laske niin paljoa. Ja jos sadot ylittävät odotukset, painaa se EU:n hintoja ennakoitua enemmän.

Lähteet

  • Agritel
  • IGC, Grain Market Report
  • Luke, Satoarvio 2021, tilanne 23.8.
  • Strategie Grains, Grain Market Report