UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopan satonäkymät yhä positiiviset

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 27.7.2021

Pohjois- ja Kaakkois-Euroopassa on ollut kuumaa ja kuivaa. Lännessä taas on saatu erittäin runsaita sateita, mikä on voinut heikentää kyseisillä alueilla viljan laatua.

Länsi-Euroopassa saatiin runsaita sateita kesä-heinäkuun aikana. Samanaikaisesti kuuma ja kuiva sää vallitsi Euroopassa niin pohjoisessa kuin myös kaakossa. Myrskyjä esiintyi eri puolilla Eurooppaa. Kasvustoille myrskyt aiheuttivat vahinkoja paikallisesti. Rankat sateet aiheuttivat vahinkoja Ranskassa, Saksassa, Benelux maissa sekä Romaniassa ja Ukrainassa. Näillä alueilla sadon laatu on mitä todennäköisimmin kärsinyt.

Poikkeuksellisen lämmin jakso pienensi sato-odotuksia niin Baltiassa kuin myös Suomessa. Helleaalto vaikutti negatiivisesti syysviljojen viimeiseen kehitysvaiheeseen Italiassa, Unkarissa ja Sloveniassa. Samoilla alueilla myös kevätviljat ovat kärsineet liiallisesta kuumuudesta.

Venäjällä jatkuvat helteet ovat vaikuttaneet negatiivisesti sadon muodostukseen niin syysvehnällä kuin kevät viljoilla. Myös maissi on alkanut kärsimään kuivuusstressistä.

7 2021 areas of concern

JRC MARS Bulletin esittämät satotasoennusteet:

  • Vehnä 6,05 tn/ha (+ 6,5 % vrt. 5 vuoden keskiarvo)
  • Kevätohra 4,27 tn/ha (+ 3,7 % vrt. 5 vuoden keskiarvo)
  • Syysohra 5,85 tn/ha (+4 % vrt. 5 vuoden vuoren keskiarvo)

Lähde: JRC MARS Bulletin: Crop monitoring in Europe, July 2021