UUTISIA VILJAKETJUSTA

Öljykasvien markkinakatsaus: Kevätrypsin kylvöala kasvoi huimasti

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 22.6.2021

Kotimaassa kevätrypsin kylvöala kasvoi viime vuodesta peräti 58 prosentilla. Kevätrapsin ala sen sijaan kutistui 23 prosentilla. Euroopan rapsisadosta odotetaan hieman keskimääräistä parempaa. Öljykasvien hinnat ovat laskeneet kesäkuun aikana, mutta ovat yhä verrattain korkealla tasolla.

Luonnonvaraskeskuksen julkaiseman Käytössä oleva maatalousmaa -ennakkotilaston mukaan rypsin viljelyala nousi tänä keväänä 30 000 hehtaariin. Kasvua viime vuodesta tuli peräti 58 prosenttia (2020: 18 900 ha). Rapsiala sen sijaan laski 23 prosentilla 8 300 hehtaariin (2020: 10 800 ha). Kylvösuunnitelmiin tehtiin muutoksia pitkäksi venyneen kylvökauden takia ja kevätrypsillä korvattiin myöhäisiä viljoja. 

Syysrypsi- ja rapsikasvustot ovat nyt erittäin hyviä. Ne talvehtivat pääosin hyvin ja ovat säästyneet isoimmilta kuoriaisongelmilta. 

Kotimaassa rypsin ja rapsin spot-hinnat ovat kirjoitushetkellä (21.6.) 469–484 €/tn paikkeilla. Syksyn toimitusten hinnat ovat tasolla 446–462 €/tn.

Euroopasta odotetaan hieman tavanomaista korkeampia öljykasvisatoja

Rypsin ja rapsin hinnat ovat kesäkuun aikana laskeneet myös Pariisin pörssissä Euronextissä. Kirjoitushetkellä (21.6.) lähin noteeraus (elo -21) oli 490,25 €/tn. Marraskuun noteeraus oli tasolla 485,50 €/tn.

Rapsi 220621

EU-komission MARS-raportin mukaan EU-alueen rypsin ja rapsin satonäkymät ovat maasta riippuen joko tavanomaiset tai tavanomaista korkeammat. Keskisadoksi odotetaan 3,23 tn/ha, joka on 5,6 prosenttia viiden vuoden keskiarvoa korkeampi. 

MARS Rapeseed 06 21

Kuva: EU-komissio, JRC MARS Bulletin

APK-Inform on laskenut ennustettaan Ukrainan rapsisadosta 2,46 milj. tonniin, mihin kosteat sääolosuhteet ovat syynä. Ennusteen mukaan Ukrainan rapsisato laskisi 6 prosentilla viime vuodesta.

Rapsin tasetilanne jatkuu tiukkana, vaikka tuotanto kasvaakin  

Ennusteiden mukaan maailman öljykasvien tuotanto tulee hienoisesti ylittämään kysynnän 2021/22. Vaikka pientä ylijäämää onkin odotettavissa, ovat varastot kuitenkin vielä alhaalla, mikä tukee markkinaa. 

Rapsin globaali tarjonta-kysyntä-tilanne jatkuu edelleen tiukkana ja rapsin hinta pysyy korkealla suhteessa muihin öljykasveihin. Rapsin hintoihin saattaa kuitenkin kohdistua painetta myöhemmin tänä vuonna, jos palmuöljyn, auringonkukan ja soijan tuotanto kasvavat ennustetusti. Öljykasvikompleksin osalta tilanne näyttääkin vähemmän tiukalta kuin aikaisemmin tänä vuonna, mihin syynä on mm. USA:n soijan paremmat satonäkymät.

Yhdysvaltojen maatalousministeriö USDA ennustaa maailman rapsisadon nousevan 74 milj. tonniin kaudella 2021/22, joka tarkoittaisi 2,6 milj. tonnin kasvua edeltävään kauteen. Kasvua ennustetaan tulevan erityisesti Kanadasta. Vaikka rapsin tuotanto kasvaisi ennusteiden mukaisesti, ylittäisi se kulutuksen vain hienoisesti. Maailman rapsin kysynnän ennustetaan nousevan prosentilla 73,9 milj. tonniin.

Myös auringonkukansiementen sadon ennustetaan nousevan tulevalla kaudella 5,2 milj. tonnilla 54,9 milj. tonniin. Kasvua tulee niin Ukrainan kuin EU:n satoihin. Kasvustot ovat pääosin hyvässä kasvussa. Pitää kuitenkin muistaa, että sadonkorjuuseen on vielä aikaa.

USDA ennustaa maailman soijasadon nousevan 21,5 milj. tonnilla kaudella 2021/20. Soijan öljypitoisuus on huomattavasti matalampi kuin rapsilla ja auringonkukalla. Volyymin ansiosta soija kuitenkin vaikuttaa merkittävästi myös öljykasvimarkkinaan ja sen runsas tarjonta voi heikentää rapsin hintoja. Katseet ovat erityisesti USA:ssa, jossa soijan tuotannon ennustetaan nousevan 7,3 milj. tonnilla.

OilWorld puolestaan ennustaa maailman palmuöljyn tuotannon nousevan 80,6 milj. tonniin kaudella 2021/20, joka tarkoittaisi 5 prosentin kasvua. Kasvu riippuu kuitenkin koronatilanteen kehittymisestä ja siitä, saadaanko riittävästi työvoimaa.

  

Lähteet:

  • Agritel
  • AHDB, Cereals & Oilseeds Market Report
  • EU-komissio, MARS Bulletin
  • IGC, Daily Oilseeds Brief
  • Luke, Käytössä oleva maatalousmaa, ennakko
  • Oil World, ISTA Mielke
  • USDA WASDE