UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvöt useamman viikon jäljessä - tällä viikolla jatkuu

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 1.6.2021

Sateiden seurauksena joudutaan tekemään uusintakylvöjä. Orastuneista kevätviljoista osa on kellertynyt. Etelä-Suomessa rikkatorjunta alkaa olla ajankohtaista.

Uudellamaalla ei kylvetty suuria aloja viime viikolla. Tällä viikolla arvioidaan maakunnan länsiosissa saatavan loput kylvöt valmiiksi. Kylvämättä on suurimmaksi osaksi ohraa ja kesantokasveja. Orastuminen aikaisin kylvetyillä viljoilla on ollut tasaista, mutta myös heikkoja lohkoja löytyy. Kasvustot ovat 4-lehti vaiheessa ja rikkaruiskutuksia on aloiteltu.Keski-Uudellamaalla orastuminen on ollut tavallista epätasaisempaa ja paikkauskylvöjä on jouduttu tekemään useilla lohkoilla. Kylvösuunnitelmia on muutettu paljon, ja siirrytty aikaisien viljojen lisäksi nurmikasveihin. Tällä kasvukaudella peltojen kasvukuntojen erot tulevat selvästi esiin.

Varsinais-Suomessa tilakohtaiset erot ovat edelleen suuret kylvöjen etenemisen suhteen. Vaihtoehtoisia kylvösuunnitelmia on otettu käyttöön, mutta tiettyjen lajikkeiden saatavuudessa on ollut ongelmia ja mm. peitattu rypsi on loppu. Keskiviikkona ja torstaina maakunnassa satoi 20–35 mm ennestäänkin märkään maahan. Viikko sitten kylvetyt pellot ovat osittain kuorettuneet ja kuorettumia yritetään rikkoa. Alkaneelle viikolle on ennustettu poutaa, joten peltojen toivotaan kuivuvan viimein. Kylvöille lähdetään heti, kun olosuhteet sallivat. Suorakylvö- ja savipellot kuivuvat kaikkein hitaimmin, märemmillä alueilla notkelmissa seisoo vielä vettä. Syysviljoilla on tehty rikkatorjuntaa. Peltosaunioita ja voikukkaa esiintyy paljon. Aikaisin kylvettyjen kevätviljojen rikkaruiskutuksia aloitellaan.

Satakunnassa märimpien peltojen kuivumista odotellaan yhä, mutta osille pelloista päästiin jatkamaan keskeytyneitä kylvöjä viime viikon lopulla. Paikoin on jouduttu tekemään uusintakylvöjä. Syysviljat ovat alueella hyvässä kunnossa, mutta orastuneissa kevätviljoissa on havaittavissa kellastumista.

Pirkanmaalla odoteltiin viime viikko peltojen kuivumista. Viikonlopun pouta kuivatti peltoja ja tällä viikolla päästään kylvöille, kunhan sateita ei enää tule. Maaperä ja ojat ovat paikoin täynnä vettä, mikä tarkoittaa kuivumisen kestävän näillä alueilla kauan ja kylvöjen venyvän pitkälle kesäkuuhun. Varhaiset kylvöt ovat orastuneet hyvin, mutta veden vaivaamilla lohkoilla tilanne on heikompi.

Päijät-Hämeessä ei viime viikolla kylvetty lähes lainkaan. Sateita tuli yhä ja pellot ovat hyvin märkiä. Kylvöjä on tehty liian märkiin peltoihin, mikä näkyy osin peltojen kuorettumisena ja uusintakylvöjen tarpeena. Osalla pelloista orastuminen ollut epätasaista runsaiden sateiden johdosta. Aukkoja tulee jäämään paikkoihin, joissa vesi seisonut pitkään. Kylvösuunnitelmiin on tehty muutoksia. Vehnäala pienenee ja tilalle tulee kauraa, ohraa sekä rypsiä. Osa lohkoista jää myös kokonaan pois viljoilta ja niille tullee erilaisia nurmia, monimuotoisuuspeltoja sekä kesantoja.

Kymenlaaksossa tilanne on samankaltainen kuin Päijät-Hämeessä. Viime viikolla ei päästy kylvämään ja kylvösuunnitelmia on muutettu. Monimuotoisuus- ja riistapeltoja sekä erilaisia nurmia kylvetään tavallista enemmän. Orastuneet pellot ovat epätasaisia ja uusintakylvöjä joudutaan tekemään. Osa lohkoista on kuorettunut ja osa ei ole itänyt lainkaan märkyyden takia. Tasaisesti orastuneita peltoja näkyy paikka paikoin.

Keski-Suomessa arvioidaan tällä viikolla päästävän jälleen kylvöjen kanssa vauhtiin. Ohran kylvöt ovat viljoista eniten kesken. Rypsin kanssa odotellaan vielä. Pellot ovat märkiä ja oraat harvoja. Lähes kaikilla lohkoilla on itämättömiä kohtia. Satovuoden kuminapellot näyttävät hyviltä.

Etelä-Pohjanmaalla viime viikon lopulla päästiin jatkamaan peltotöitä. Nyt ennustettu sää on suotuisa, joten suurin osa lopuista kylvöistä tulee tehtyä tämän viikon aikana. Orastuminen oli aikaisilla kylvöksillä tasaista, mutta myöhemmillä on suuria vaihteluita. Paikkauksia on jouduttu tekemään, ja joudutaan tekemään lisää. Kylvöt ovat myöhässä koko alueella. Kasvinsuojelu ensimmäisillä kevätviljoilla alkavat tämän viikon lopulla ja ensi viikon alussa.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa viime viikko oli epävakainen kylmä sadeviikko. Oulujoen vesistön eteläpuolella ja 4-tien länsipuolella satoi paikoin todella runsaasti jopa 60–70 mm vettä.  Lauantaina päästiin jatkamaan kylvöjä kuivimmilla alueilla. Kylvöt saadaan pitkälle toteutettua tämän viikon aikana. Karkeilla ja turvemailla orastuminen on ollut tasaista. Raskaimmilla mailla on kuorettumista ja orastuminen epätasaista.

Pohjois-Karjalassa kylvöjen eteneminen on ollut tilojen välillä hyvin vaihtelevaa. Toiveissa on päästä tällä viikolla jatkamaan kylvöjä, sillä viime viikolla kylvöt eivät edenneet. Maakunnan eteläosissa kasvinviljelytiloilla vehnä ja kaura ovat pääosin kylvettynä, mutta ohran kylvöt ovat vielä kesken. Isoilla karjatiloilla kylvöt ovat hyvin alkutekijöissä, koska edellinen poutajakso meni lietteen levitykseen.

Pohjois-Savossa viikonloppuna päästiin jatkamaan kevättöitä, mutta maanantain sateet keskeyttivät ne jälleen. Tällä viikolla päästään jatkamaan, kunhan luvattu poutasää toteutuu. Säilörehun korjuu alkaa alueella noin puolentoista viikon päästä. Kylvöjen toivotaan olevan sitä ennen valmiit.

Etelä-Savossa ohran ja rypsin kylvöt ovat kesken eikä viime viikolla kylvetty kuin nimellisesti. Osa orastuneista pelloista on selvästi kellertynyt liiallisen märkyyden takia. Tiloilla on ongelmia työmäärän kanssa, sillä samanaikaisesti pitäisi kylvää ja tehdä säilörehua loppuviikosta.

Etelä-Karjalassa on saatu kasvukauden aikana hurja määrä vettä (Lappeenranta 153 mm). Viime viikolla kylvöt eivät edenneet. Maa on hyvin märkä, minkä takia tälläkin viikolla kylvöjen arvioidaan etenevän maltillisesti. Ohran kylvöt ovat viljoista pahiten kesken.

Kartta kylvettynä 31 5 2021

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä keväisin. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Lue myös ProAgrian kasvutilannekatsaus