UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kuorettumista ja aukkopaikkoja - kylvöjä viimeistellään

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 8.6.2021

Kylvöt saatiin viime viikolla hyvään vauhtiin ja tämän viikon aikana kylvöt alkavat olla paketissa. Pitkään venyneet kylvöjen seurauksena pelätään puintikauden venyvän hyvin myöhään. Nyt ajankohtaista on kevätviljojen rikkakäsittely.

Uudellamaalla kylvöjä tehtiin kuluneella viikolla kellon ympäri kylvöjen saamiseksi valmiiksi. Jo kylvetyt kasvit kasvoivat nopeaa tahtia lämpimässä ja kosteassa maassa. Orastuneet kasvustot ovat olleet Keski-Uudellamaalla epätasaisia johtuen mm. siementen mädäntymisestä. Kylvöjä on tästä syystä jouduttu paikkaamaan ja tekemään uudestaan. Uudellamaalla on nähtävissä myös todella hyviä lohkoja, joilla orastuminen on ollut runsasta ja rehevää. Rikka-, ja kasvunsäädekäsittelyt tehty suurimmalla osalla syysviljoista. Ruis on tulossa tähkälle tai jo tähkällä, joten rukiin tautitorjunta on tehty niillä tiloista, jotka sen aikovat tehdä. Kevätviljan rikkaruiskutukset ovat aluillaan. Rikkoja on itänyt paljon kostean kevään aikana.

Varsinais-Suomessa kylvöjä on tehty kiivaasta vauhtia viime viikon puolestavälistä lähtien. Kylvöissä on ollut kuluneella viikolla ohraa, kauraa, rypsiä ja heinää. Vaihtoehdoksi on otettu myös syykylvöiset kasvit mahdollistavia esikasveja. Alueella on jouduttu rikkomaan paljon kuorettumia peltomaiden nopean kuivumisen seurauksena. Arvioiden mukaan alueellisesti on jouduttu kylvämään uudelleen jopa 10 % alasta. Varsinais-Suomen oraat ovat hyvässä kasvussa, mutta nähtävissä on paljon kellertävyyttä ja tyhjiä märkiä kohtia. Kevätviljojen rikkakäsittelyt ovat alkaneet. Kasvuolosuhteet ovat olleet rikkakasveille otolliset, joten niitä on paljon. Syysviljoille annettu on tarpeeseen lisälannoitusta. Kevätöljykasveilta on löytynyt paljon kirppoja ja aikaisemmilta kasvustoilta kirppoja on jo torjuttu..

Kymenlaaksossa kylvöt ovat päässeet viime viikolla jälleen vauhtiin. Pelloilla on nähtävissä paljon kellastuneita oraita sekä laikukkuutta siementen hukuttua liian märkiin peltoihin. Syysviljoille on tehty ensimmäiset korrensääde käsittelyt. Tämän viikon aikana tehdään kevätviljojen rikkakäsittelyt.

Satakunnassa viime viikon sää oli helteinen. Sateiden liettämät lohkot kuorettuivat voimakkaasti tästä syystä. Lämpö on vauhdittanut kasvien kasvua, tarkoittaen myös rikkakasvien rehevää kasvua. Orastuminen on nopeaa ja tasaista. Syysviljojen käsittelyt ovat suurimmalta osalta valmiit. Kevätviljojen rikkakäsittelyt alkavat tällä viikolla. Kasvinsuojelukäsittelyjä tullaan tekemään pitkään kasvustojen ollessa hyvin eri kasvuvaiheissa.

Päijät-Hämeessä kylvöt etenivät kuluneella viikolla vauhdilla. Valitettavasti ne kylvöt, jotka saivat suurimmat sateet, ovat orastuneet hyvin epätasaisesti ja aukkopaikkoja on nähtävissä paljon. Syysviljoille on tehty kasvinsuojelu- ja korrensäädekäsittelyt. Kevätviljoille on aloiteltu rikkakäsittelyjä.

Pirkanmaalla viime viikko oli hyvä kylvöjen etenemisen kannalta. Viime viikolla tehdyt kylvöt orastuvat nopeasti. Ensimmäiset kylvöt alueen eteläosissa ja kevyemmillä mailla orastuivat jo aiemmin, mutta kärsivät erityisesti painanteissa liiasta märkyydestä. Kevätviljojen rikkakäsittelyjä on aloiteltu.

Keski-Suomessa on nähtävissä kolmentyyppisiä kasvustoja; ensimmäisenä hyvissä ajoin ennen sateita kylvettyjä hyvin pensoneita kasvustoja, toisena juuri ennen sateita kylvettyjä heikkoja kasvustoja ja kolmantena sateiden jälkeen juuri orastuneita kasvustoja. Jonkin verran on jouduttu tekemään uusintakylvöjä.

Etelä-Pohjanmaalla kylvöjä viimeistellään riistapelloilla ja paikkauskylvöillä. Orastuminen on ollut pääosin tasaista. Juuri ennen isoja sateita kylvetyt on orastuneet heikommin. Kevätviljojen ensimmäisiä lisälannoituksia on aloiteltu. Ensimmäiset ja viimeiset kylvökset ovat itäneet tasaisesti, mutta juuri ennen sateita ja ensimmäiset sateiden jälkeen tehdyt kylvöt ovat orastuneet paikoin hyvinkin epätasaisesti Syysviljojen kasvinsuojelutoimenpiteet ovat valmiit, kevätviljojen ovat vielä aluillaan.

Pohjois-Pohjanmaalla kylvöt etenivät vauhdilla. Kylvöt ovat orastuneet tasaisesti, mutta märkyys on vaikuttanut osaan kasvustoista. Keltaisia läikkiä on nähtävissä osalla pelloista. Osa pelloista jouduttiin kylvämään uudestaan.

Pohjois-Karjalassa kylvöt ovat edenneet kuluneella viikolla nopeasti. Viimeiset kylvöt ja rehunteko menevät päällekkäin. Pellon vesitaloudella ja maalajilla on ollut keväällä suuri rooli. Oraat ovat paikoin kellastuneet. Erot lohkojen välillä ovat orastumisen suhteen suuret sadekuurojen paikallisuudesta johtuen.  Ensimmäiset kevätviljojen rikkakäsittelyt aloitetaan tulevalla viikolla.

Pohjois-Savossa orastuminen on ollut kohtuullista. Paikoin on havaittavissa oraiden haaleutta. Säilörehun teko alkaa tämän viikon aikana ja sesonki on ensi viikolla. Monet työvaiheet ruuhkautuvat, kun kylvöajasta tuli pitkä. Kylvöjen venyttyä voi tulla ongelmia syksyllä viljojen valmistumisen suhteen.

Etelä-Karjalassa kylvöt saatiin suurimmaksi osaksi valmiiksi viime viikolla. Viljoista ne mitkä ehdittiin kylvää ennen sateita ovat orastuneet. Paikoin kasvustot ovat todella epätasaisesti orastuneet. Kevätviljoilla rikkakasviruiskutukset ovat kohta ajankohtaisia.

Kartta kylvettynä 7 6 2021

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä keväisin. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä