UUTISIA VILJAKETJUSTA

UFOP: Saksa pitänee paikkansa EU:n merkittävimpänä rapsin tuottajana

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 20.5.2021

EU-komissio odottaa Saksan rapsisadon 2021 kasvavan viime vuodesta, vaikka sääolosuhteet ovatkin olleet paikoin epäsuotuisat. Ranskan ja Puolan osalta ennuste näyttää heikommalta.

Maaliskuun alusta lähtien Saksassa on ollut suuria lämpötilanvaihteluita, kertoo saksalainen UFOP. Maaliskuun loppu oli kylmä, mutta kylmin huhtikuu 40 vuoteen on hidastanut rapsikasvustojen kehitystä. Kasvustot ovat tästä huolimatta hyvässä kunnossa eikä merkittäviä tuhoja ole havaittu. EU-komissio ennustaakin Saksan rapsisadon yltävän 3,8 milj. tonniin, joka tarkoittaisi 7,5 prosentin kasvua viime vuodesta.

Ranskassa sen sijaan pitkittynyt halla teki pahaa jälkeä rapsikasvustoihin, jotka olivat parhaillaan herkässä vaiheessa kukintaa. EU-komissio laskikin ennustettaan Ranskan rapsisadosta 3,1 milj. tonniin eli 6 prosenttia edellisestä ennusteesta. Ennusteen toteutuessa sato laskisi 3,2 prosentilla viime vuodesta. Myös Puolassa öljykasvisato pienenee ennusteen mukaan 2,7 milj. tonniin eli jäisi 8 prosenttia viime vuodesta.

Tuotannon kasvu mm. Saksassa, Romaniassa ja Unkarissa ei riitä kompensoimaan tuotannon laskua muissa maissa. EU-komissio ennustaakin EU:n rapsin tuotannon yltävän vain 16,5 milj. tonniin, jolloin se ylittäisi tuotannon, mutta jäisi alle keskimääräisen.

Lähde:

  • UFOP (Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen e. V.)
  • EU-komissio