UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvöt yhä lähtökuopissa

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 11.5.2021

Sateet ja kylmyys hidastivat kylvöjen etenemistä viime viikolla. Tällä viikolla luvattu lämmin sää vauhdittaa kylvöjen etenemistä. Länsi-Suomessa kylvöt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Kylvöseuranta on epävirallinen seuranta, mikä toteutetaan sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. Kommentit ovat maakuntakohtaisia, joten niitä lukiessa tulee ottaa huomioon aluekohtaiset vaihtelut. Eripuolilla maakuntaa olosuhteet voivat olla hyvin erilaiset.

Uudellamaalla kylvöt eivät ole vielä poikkeuksellisen myöhässä. Länsi-Uudellamaalla aletaan olla jo hieman totutusta aikataulusta jäljessä kevään oltua hyvin sateinen. Maa oli vielä alkuviikosta kylmä, mikä hidastaa kasvuun lähtöä. Eniten kylvettynä on hernettä ja härkäpapua sekä jonkin verran kevät vehnää. Joitakin lohkoja on kylvetty aikaisilla kauroilla. Rypsin ja herkempien viljojen kanssa on vielä odoteltu.

Kymenlaaksossa ollaan tavallisessa kylvöaikataulussa. Kylvöt ovat vielä lähtökuopissa viljelijöiden odotellessa maan lämpenemistä sekä kuivumista. Sänkipeltoja on paljon. Luomutilojen osalta alle prosentti on päässyt kylvämään viljaa, mutta nurmien täydennyskylvöjä sekä joitakin rehuherneen kylvöjä on päästy tekemään.

Varsinais-Suomessa ollaan tavallisessa tai muutaman päivän jäljessä tavallisesta kevätaikataulusta. Eniten kylvettynä on hernettä ja härkäpapua sekä hieman vehnää. Maan kylmyydestä kertoo, että jo kolme viikkoa sitten kylvetyt sokerijuurikkaat eivät ole vieläkään nousseet pintaan. Kovien sateiden jälkeinen lämmin ja aurinkoinen sää lisää alueella kuorettumisriskiä. Peltojen kuivumista odotellaan vielä, ja kylvöjen arvioidaan venyvän toukokuun puoleen väliin. 

Satakunnassa ollaan raatilaisten mukaan totutussa aikataulussa. Peltojen kunto on vaihteleva hyvin kuivuneista erittäin märkiin lohkoihin. Viljoista eniten kylvettynä on kevätvehnää. Kauran kylvöjä ollaan aloiteltu.

Päijät-Hämeessä ollaan tavallisesta aikataulusta muutamia päiviä jäljessä. Maat muokkaantuvat raskaasti sateisen syksyn ja vähäroutaisen talven takia. Kylmästä säästä johtuen syysviljat ovat kasvaneet hitaasti.

Pirkanmaalla kylvöt alkavat varsinaisesti tällä viikolla. Kevätvehnien kylvöjä on aloiteltu. Sateet saapuivat hyvään aikaan tasaamaan peltojen kosteutta. Metsien reunoissa on vielä lumipaikkoja.

Pohjanmaalla kylvöt ovat edenneet todella hyvin ja syysviljatkin ovat erinomaisessa kunnossa. Herneet ja vehnä on jo lähes kokonaan kylvetty. Kauran ja ohran kylvöt ovat alussa. Myös rypsin kylvöjä on aloiteltu.

Etelä-Pohjanmaalla on myös kylvetty reipasta tahtia. Eniten kylvettynä viljoista on vehnää ja kauraa. Herne on jo lähes kylvetty. Alueelta löytyy vielä metsänreunoja, joissa on lunta. Maanantaina kaipailtiin sateita tasaamaan peltojen kosteutta. 

Pohjois-Pohjanmaalla lietteen levitys ja kevätkynnöt ovat loppusuoralla. Kylvöt alkavat tällä viikolla, jos ei tule suurempia sateita. 

Pohjois-Savossa kylvöjen odotetaan alkavan reilun viikon päästä. Nurmien lannoitukset ja täydennyskylvöt ovat vauhdissa.