UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvöt alkavat todenteolla äitienpäivän jälkeen

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 4.5.2021

Ennustettu saderintama pitää kylvökoneet poissa pelloilta vielä loppuviikkoon. Maa on yöpakkasten takia vielä kylmä koko Suomessa. Kylvöaikataulusta ei olla vielä jäljessä, vaikka viime vuosina on päästy selkeästi aikaisemmin kylvämään.

Uudellamaalla kylvöjä on alettu hiljakseen kylmän jakson jälkeen aloittelemaan. Kauran ja kevätvehnä kylvöjä on aloiteltu, mutta ohran kanssa vielä odotellaan maan lämpenemistä. Hernettä on kylvettynä myös jonkin verran. Syysviljat ja syysöljykasvit ovat hyvässä kunnossa. Öiset -5 ° C pakkaset ovat hieman vioittaneet syysöljykasveja. Kylvöjen odotetaan alkavan toden teolla ensi viikon alussa.

Varsinais-Suomessa kylvöt ovat aluillaan. Viljelijät ovat kylväneet vaihtelevasti eri kasveja riippuen mikä kasvi on aikaisimmin kuivuville lohkoille viljelykierrossa vuorossa. Kylvöaikataulusta ei olla jäljessä, vaikka viime vuosina on päästy kylvötoimissa kunnolla liikkeelle selvästi aikaisemmin.

Kymenlaaksossa kylvettynä on hieman hernettä ja kevätvehnää, mutta suurin osa näistäkin kasvilajeista on vielä kylvämättä. Maalajeittain on selviä eroja; savimaat kärsineet roudattomuudesta ja muokkautuvat heikosti, kun taas hieta- ja hiesumaat puolestaan liettyneet talven ja kevään keleistä.

Päijät-Hämeessä arvioidaan kylvöjen alkavan vasta ensi viikolla. Syysvehnät ovat talvehtineen kohtuullisen hyvin, mutta ruis heikommin. Loppuviikolle ennustetut sateet ja kylmyys pitävät kylvökoneet poissa pelloilta. Maa on vielä kylmä yöpakkasten seurauksena.

Satakunnassa kylvöjä on aloiteltu vehnällä ja kauralla. Syysviljat ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Pirkanmaalla kylvöt ovat edenneet samansuuntaisesti; kylvöjä on aloiteltu kevätvehnistä. Kunnolla kylvöjen arvioidaan alkavan ensi viikon alussa.

Keski-Suomessa pellot ovat kuivuneet hyvin hitaasti yöpakkasten takia. Samalla lohkolla voi olla hyvin kuivaa, mutta varjossa vielä lunta ja märkää. Syysviljat ovat talvehtineet hyvin vaihtelevasti.

Etelä-Pohjanmaalla syysöljykasvit sekä syysruis ja -vehnä ovat talvehtineet hyvin.  Viikonloppuna peltoja lannoitettiin ja tasausäestettiin runsaasti. Moni pelto edelleen hiukan liian kostea, joten kylvötöihin ei tulla pääsemään vielä hetkeen.

Pohjanmaalla maat ovat muokkaantuneet hyvin ja ovat suhteellisen kuivia mutta kylmiä. Kylvettynä on hernettä, härkäpapua ja hieman vehnää, mutta kylvöjen arvioidaan alkavan vasta viikonlopun jälkeen kunnolla.

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan tavanomaisessa aikataulussa. Kylvöjen arvioidaan alkavan ensiviikon alussa maan lämmittyä. Syysviljojen lannoituksia on aloiteltu viikolla 17. Myös kevätkyntöjä ja muita valmisteluja on aloiteltu

Pohjois-Karjalassa odotellaan lämpimämpiä säitä. Kylvöt alkavat todennäköisesti vasta kuun puolenvälin jälkeen.

Pohjois-Savossa kylvöt alkavat vasta noin kahden viikon päästä. Suunniteltua rypsialaa saattaa siirtyä kevätviljoille kylvöjen venyessä. Ensimmäiset nurmien lannoitukset ja nurmien täydennyskylvöt on tehty. Osalla pelloista on vielä lunta, etenkin varjopaikoissa. Säätyyppi jatkuu kylmänä. Sade tasaisi peltojen sulamista ja lämpiämistä.

Kylvöjen eteneminen 3 5 2021

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.