UUTISIA VILJAKETJUSTA

Strategie Grains: rapsiöljyn vahva kysyntä maailmalla tukee rapsin hintoja

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 9.4.2021

Öljykasvien tasetilanne jatkuu tiukkana kauden 2020/21 loppuun mentäessä. Niukkuus tulee jatkumaan myös seuraavalla markkinointikaudella, vaikka rapsin ja auringonkukan tuotanto kasvaakin. EU:n uuden rapsisadon hinnoissa on nousupotentiaalia.

Ranskalainen analyytikkotalo Strategie Grains ennustaa EU:n rapsin tarjonnan laskevan hieman uudella markkinointikaudella, vaikka tuotanto kasvaakin. Syynä tähän ovat matalat alkuvarastot sekä tuonnin lasku. Samalla myös rapsin kysynnän ennustetaan aavistuksen laskevan, kun rapsin puristusmäärät pienenevät, mistä auringonkukka hyötyy. 

Uuden sadon hinnoissa nousupotentiaalia

Rapsiöljyn vahva kysyntä on pitänyt vanhan sadon hinnat korkealla. Strategie Grains ennustaa EU:n uuden sadon hintojen nousevan vähitellen vanhan sadon hintojen tasolle ja pysyvän vakaana kesän yli. Tänä vuonna ei välttämättä tulisikaan sadonkorjuun aiheuttamaa painetta EU:n rapsin hintoihin. Ennusteen mukaan hinnat laskisivat lokakuusta lähtien, kun Kanadan satotilanne on paremmin tiedossa.  

Rapsin hinnat laskivat hieman maaliskuun lopussa, kun soijan sadonkorjuu liikahti eteenpäin ja Argentiinan sadonkorjuu oli lähestymässä. Huhtikuu onkin Argentiinan tuotannon kannalta keskeisessä asemassa ja uutiset haasteellisista sääoloista voivat nopeasti nostaa öljykasvien hintoja ympäri maailmaa ja EU:ssakin. Toisaalta, jos olosuhteet Latinalaisessa Amerikassa ja EU:ssa ovat tavanomaiset, EU:n rapsin hinnat voivat laskea. Strategie Grains ennustaa mahdollisen laskun tasaantuvan toukokuun puoliväliin mennessä, kun Latinalaisen Amerikan soijasato on tiedossa. Tällöin EU:n rapsin hintojen odotetaan nousevan uudelleen. EU:n varastot ovat historiallisen alhaalla. Myös Kanadassa varastot ovat matalalla ainakin syyskuun loppuun saakka, kunnes uusi sadonkorjuu alkaa.

Kuluvan kauden 2020/21 loppuun tultaessa kanadalainen canola ei enää ole EU:ssa kilpailukykyistä. Sen hinta EU:n läntisissä satamissa on korkeampi kuin paikalliset hinnat. Australian canola sen sijaan on hyvin houkuttelevaa niin Ranskan, Belgian, Hollannin, Saksan kuin Britannian tuotantolaitoksilla. Ukrainalainenkin rapsi olisi kilpailukykyistä, mutta jäljellä ei enää ole juurikaan ostettavia eriä. 

  • Lähde: Strategie Grains, EU Oilseed report