UUTISIA VILJAKETJUSTA

Öljykasvien hintataso pysynyt houkuttelevan korkealla

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 30.4.2021

Tiukka varasto- ja tarjontatilanne sekä huolet uudesta sadosta ovat pitäneet rypsin ja rapsin hinnat historiallisen korkealla niin maailmalla kuin meillä Suomessakin. Noteeraukset ovat huhtikuussakin olleet nousussa sekä vanhan että uuden sadon osalta.

Pariisin pörssissä Euronextissä rapsin elokuun noteeraus oli eilen (29.4.) 498,5 €/tn. Kotimaassa rypsin ja rapsin päivän markkinahinnat olivat 500 €/tn paikkeilla. Syksyn noteerausten osalta ollaan jo tasolla 466–488 €/tn. 

Myös yhdysvaltalaisen ICE-pörssin canolafutuurit, joita pidetään kansainvälisenä hinnan vertailuarvona, ovat nousseet hurjasti. Spot-hinnat ovat lähes tuplaantuneet vuoden takaisesta ja nousivat huhtikuun lopulla kaikkien aikojen huippulukemin.  

Kylmyys on laskenut syysrapsin sato-odotuksia Ranskassa  

EU-komission MARS-raportin mukaan viimeaikaiset kylmät ja kuivat olosuhteet monissa osissa Eurooppaa ovat haitanneet syysviljojen ja -öljykasvien kasvua ja kehitystä. Samalla myös kevätkylvöt ja kasvuun lähtö ovat viivästyneet monin paikoin. Merkittävää kuivuutta on Välimeren alueella sekä osissa läntistä ja keskistä Eurooppaa. Säähaasteiden ei vielä kuitenkaan ennusteta vaikuttavan EU:n satoon kovin huomattavasti, vaikkakin rapsin satoennusteita on merkittävästi laskettu Ranskan osalta.

JRC MARS April 21

Kuvan lähde: EU-komissio, JRC MARS Bulletin 

EU-komissio ennustaa EU:n rypsin ja rapsin keskisadoksi 3,19 tn/ha. Maaliskuun MARS-raportissa ennuste keskisadosta oli vielä 3,26 tn/ha. Vielä kuitenkin ennustetaan pääsevän viiden vuoden keskiarvon (3,05 tn/ha) yläpuolelle. 

Ranskassa rapsin kylvöala on matalin sitten vuoden 1997. Ranskalainen analyytikkotalo Strategie Grains ennustaa Ranskan tuottavan 3,19 milj. tn rapsia tänä vuonna, joka on 60 000 tn vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Ranskassa matalat lämpötilat ovat aiheuttaneet tuhoja erityisesti niille syysrapsikasvustoille, joilla kasvaa aikaisia lajikkeita. Kylmyys osui kukinnan kannalta herkkään vaiheeseen. 

EU-27-alueen rapsitase näyttää äärimmäisen tiukalta myös ensi kauden 21/22 osalta, vaikka tilanteen ennustetaan hieman hellittävän. Tuontia EU:n ulkopuolelta tarvitaan Strategie Grainsin arvion mukaan jälleen yli 6 milj. tonnia. 

Säännöllisten vesisateiden ansiosta Ukrainan sääolosuhteet ovat olleet rapsille pääosin suotuisat. Tässä vaiheessa kasvukautta odotuksissa onkin viime vuotta paremmat sadot. IGC ennustaa Ukrainan tuotannon laskevan 6 prosentilla edeltävästä vuodesta, mihin pienempi viljelyala on syynä.  

Maailman rapsin tuotannon ennustetaan kasvavan, mutta varastot kutistuvat myös tulevalla kaudella 2021/22  

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC ennustaa maailman rapsisadon nousevan 73,5 milj. tonniin tulevalla kaudella 2021/22 eli korkeimmilleen neljään vuoteen. Kasvua edeltävään kauteen tulisi 3 prosenttia.  Kasvanut tuotantoala on merkittävin syy kasvuun. Maailman rapsin kulutuksen ennustetaan jäävän hieman edeltävän vuoden huippulukemista. Maailman rapsivarastojen ennustetaan niukentuvan edelleen, ja varastot kutistuvat kaikissa merkittävimmissä rapsin viejämaissa. 

Vaikka tuotantonäkymät näyttävät viime vuotta paremmilta, niukat alkuvarastot takaavat sen, että tarjontatilanne pysyy niukkana myös 2021/22.  

Kanadan canola-ala kasvaa kaudelle 2021/22, mutta jäänee odotuksia pienemmäksi  

Statistics Canadan kylvöalakyselyn mukaan Kanadan canola-ala 2021/22 kasvaisi 8,7 miljoonaan hehtaariin, jolloin kasvua edeltävästä kaudesta tulisi 4 prosenttia. Kasvu ei kuitenkaan ole niin suurta, kuin jossain vaiheessa on odotettu. Toteutuessaan ala olisi kuitenkin suurin sitten vuoden 2018. Korkeat hinnat kannustavat canolan kylvöön. Kanada on maailman suurin rapsin tuottaja- ja viejämaa, ja se vie yli puolet canolasadostaan. 

Maaperän kuivuus on näin kylvökauden korvilla huolenaiheena osissa Kanadaa. Jos kuitenkin oletetaan, että sadot pysyvät tavanomaisella tasolla, Kanadan tuotanto voisi IGC:n mukaan yltää 20,4 milj. tonniin, joka tarkoittaisi 9 prosentin kasvua edeltävästä vuodesta. 

Soijan tuotanto ennätyslukemiin 2021/22?

Myös soijan hinnat ovat olleet nousussa. IGC ennustaakin maailman soijan kylvöalan  kasvavan ennätyksellisen suureksi. Jos sadot pysyvät viime vuosien tasolla, maailman soijan tuotannon ennustetaan nousevan edeltävästä kaudesta 6 prosentilla uusiin ennätyslukemiin. Myös maailman soijavarastoihin povataan maltillista nousua.       

Lähteet 

  • AHDB, Cereals & Oilseeds Market Report
  • EU-komissio, MARS Bulletin
  • IGC, Daily Oilseeds Brief
  • IGC, Grain Market Report
  • Strategie Grains, Oilseed Market Report