UUTISIA VILJAKETJUSTA

Rapsin hinnat korkeimmillaan moneen vuoteen

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 12.3.2021

Rapsin rajallinen tarjonta on edelleen nostanut rapsin hintoja eri puolilla maailmaa. Erityisen jyrkkää nousu oli helmikuussa.

Rapsin rajallinen tarjonta on edelleen nostanut hintoja eri puolilla maailmaa. Erityisen jyrkkää nousu oli helmikuussa. Esimerkiksi Saksassa rapsin hinta oli tammikuun lopussa 411 €/tn paikkeilla ja viiden viikon kuluttua jo 469 €/tn, kertoo saksalainen UFOP. Näin korkeaa hintojen nousua ei ole ollut viimeisimmällä vuosikymmenellä. UFOP:in mukaan ei ole näkyvissäkään, että rapsin hintojen nousu ihan heti pysähtyisi. Myös Suomessa rypsin ja rapsin hinnat ovat nousseet yhtä jyrkästi. Öljykasvien hinnat ovat yli tuplat verrattuna vehnään niin meillä kuin maailmalla. 

Hintojen nousun syynä on tarjonnan tiukkuus. Samaan aikaan hintoja tukee myös canolan korkea hintataso Kanadassa ja soijan hintataso USA:ssa sekä ennen kaikkea raakaöljyn hinnannousu New Yorkissa.  

UFOP:in mukaan kaupankäynti on ollut hiljaista korkeista hinnoista huolimatta, koska varastot ovat pieniä ja suuri osa eristä on myyty jo edellisten kuukausien aikana. Tarjonta ei alkujaankaan ollut kovin suurta, koska sato ei ollut erityisen hyvä. Myös sadon 2021 osalta markkinoinnin edistyminen on Saksassa jäljessä tavanomaisesta. Tuottajat pitävät matalaa profiilia ja odottavat kasvustojen kehittymistä, koska satoriskit on huomioitava aina sadonkorjuuseen saakka.  

  • Lähde: UFOP (Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen e.V.)