UUTISIA VILJAKETJUSTA

Katsaus öljykasvimarkkinoihin

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 5.3.2021

Kasvukauden 2021 kylvöaloja koskevan viljelijäkyselyn tulosten mukaan kotimaan kevätrypsi ja -rapsialat laskisivat hieman viime vuodesta, mutta syysöljykasvien ala kasvaisi jyrkästi. Rypsin ja rapsin hinnat ovat yhä nosteessa niin meillä kuin maailmalla ja globaalit öljykasvivarastot hupenevat. Tasaantumista on odotettavissa ensi kaudella.

Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry:n Kantar TNS Agrilla teettämän Kylvöalaennusteen mukaan kotimaassa kylvetään kevätrypsiä 17 700 hehtaarin alalle, joka tarkoittaisi kuuden prosentin laskua viime vuoteen. Kevätrapsin osalta ennuste on 9 700 hehtaaria, jolloin laskua viime kevääseen tulisi 10 prosenttia. Syysöljykasvien alan odotetaan sen sijaan nousevan yli 200 prosenttia. Ennusteen mukaan syysöljykasveja kylvetään tänä kesänä 5 200 hehtaarin alalle, kun viime vuoden kylvöala oli vain 1 700 hehtaaria. Uutisen kylvöalaennusteesta löydät täältä 

Rapsin hinnat yhä nosteessa

Rapsin hinnat nousivat Saksassa korkeimmilleen kahdeksaan vuoteen, sillä rapsista on ollut vajetta. Saksan spot-hinnat ovat korkealla tasolla, mutta UFOP:in mukaan suuri osa sadosta myytiin jo hintojen noustessa marraskuussa 2020. Helmikuun sopimus Pariisissa nousi yli 450 €/tn tammikuun lopussa eli korkeimmilleen sitten huhtikuun 2013. Nyt maaliskuun alussa (5.3.) lähin futuurinoteeraus (toukokuu -21) on Pariisin pörssissä NYSE Euronextissä jo tasolla 515 €/tn. Suomessa rapsin hinnat ovat tällä hetkellä 490 €/tn tienoilla ja seuraavan sadon osalta 420 €/tn paikkeilla. 

Rapsin hintanoteeraus NYSE Euronextissä (Matif) 2018-2021

Soija- ja rapsivarastot kutistuvat

USDA ennustaa Brasiliaan ennätyksellistä 133 milj. tonnin soijasatoa kuluvalla kaudella 20/21. Samalla Kiinan soijapavun kysyntä on ennätyksellisen korkealla 99 milj. tonnissa. Maailman soijan tuotanto on jälleen riittämätöntä suhteessa kysyntään, mutta vaje ei ole yhtä suuri kuin viime vuonna. Maailman soijavarastot hupenevat edelleen. 

Myös rapsin osalta tuotannosta on vajetta. Ukrainan tuotanto on jo aika lailla myyty ja arviota Kanadan tarjonnasta on laskettu jyrkästi johtuen vilkkaasti edenneistä vienneistä. Kanadan varastot olivat joulukuun lopussa ovat lähes neljänneksen edeltävän vuoden tasoa alempana. Auringonkukan tuotanto laskee maailmalla ensimmäistä kertaan sitten kauden 02/03. 

EU 27 -alueella puolestaan rapsin tuotannon odotetaan kasvavan ja auringonkukan sekä soijapavun tuotannon laskevan.

Maailman rapsiala kasvaa ensi kaudella 2021/22 

Kansainvälinen viljaneuvosto (IGC) ennustaa rapsin viljelyalan kasvavan maailmalla ensi kaudella 2021/22. Alan ennustetaan kasvavan Kanadassa, mutta pysyvän kuluvan kauden tasolla EU:ssa ja Australiassa. Ukrainan osalta rapsialan ennakoidaan kutistuvan hieman. 

Nyt silmällä kannattaa pitää sitä, miten suureksi Etelä-Amerikan soijasato lopulta kasvaa ja miten Euroopan syysrapsikasvustot kehittyvät. Tällä hetkellä Euroopan syysrapsikasvustot ovat pääosin hyvässä kunnossa ja olosuhteet ovat suotuisat, sillä lumipeite on suojannut kasvustoja monin paikoin. Seuraavien kuukausien olosuhteet ratkaisevat paljon. Lisäksi kannattaa seurata sitä, miten paljon EU-alueelle tuodaan rapsia vielä kauden loppupuolella. 

Lähteet

  • VYR Kylvöalaennuste 2021 
  • UFOP (Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen e.V)
  • AMI (Agricultural Market Information Company)
  • Yhdysvaltojen maatalousministeriö USDA
  • Euroopan komissio