UUTISIA VILJAKETJUSTA

Soijan satonäkymät kohentuneet Etelä-Amerikassa – öljykasveista yhä merkittävää vajetta

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 16.2.2021

Erityisesti soijan, mutta myös rapsin ja canolan sekä auringonkukan- ja pellavansiementen tuotannossa esiintyy tällä kaudella huomattavaa vajetta, kertoo saksalainen Oil World. Maailman öljykasvien kulutuksen ennustetaan ylittävän tuotannon.

Tuotantovajetta on tullut jo kahtena peräkkäisenä vuotena, minkä seurauksena öljykasvivarastot kutistuvat kriittisen matalalle tasolle useassa merkittävimmässä maassa. Kiina ja Argentiina ovat käytännössä ainoat maat, joilla on suuret varastot. Kiina soijavarastot ovat jopa paisuneet ennätyslukemiin alkuvuoden 2021 aikana. Tästä syystä Kiinan tuontien ennustetaankin hidastuvan kuluvan kauden jälkipuoliskolla. Argentiinassa soijavarastot ovat ennätyksellisen korkealla.

Soijan satonäkymät kohentuneet Etelä-Amerikassa

Tammikuussa ja helmikuun ensimmäisellä viikolla tulleet sateet paransivat soijan satonäkymiä Brasiliassa ja Argentiinassa. Oil World ennustaakin maailman soijan tuotannon nousevan 358,3 milj. tonniin kuluvalla kaudella 2020/21, jolloin kasvua viime kauteen tulee 20 milj. tn.   

EU:n rapsin tuonnit kenties ennätystasolle

Oil Worldin mukaan EU:n rapsin ja canolan tuontien tulee nousta ennätystasolle kuluvalla kaudella 20/21, jotta prosessoijien tarpeet saadaan täytettyä. EU:ssa puristettiin rapsia odotettua enemmän heinä- ja joulukuun 2020 välisenä aikana. Lisäksi kiinalaiset ostivat EU:ssa tuotettua rapsiöljyä suuria määriä. 

OIL WORLD arvioikin, että EU-alueelle pitää tuoda kuluvan kauden jälkipuoliskolla (tammi−kesäkuu 2021) ainakin 3,1 milj. tonnia rapsia ja canolaa, kun viime vuonna vastaavalla aikavälillä tuotiin 2,34 milj. tn. Rapsit ja canolat tuodaan lähes yksinomaan Australiasta ja Kanadasta.

Öljykasvien hintojen ennustetaan tasaantuvan

Oil World ennustaa nykyisellään korkealla olevien öljykasvien hintojen tasaantuvan huhti-kesäkuussa. Ennustetta perustellaan sillä, että Kaakkois-Aasiassa palmuöljyn ja Etelä-Amerikassa soijaöljyn tuotanto kasvaa kausiluonteisesti. Tämänhetkisten näkymien mukaan maailman soijapavun, auringonkukansiemenen ja rapsin tuotanto tulee kasvamaan ensi kaudella. Onkin todennäköistä, että maailman kasviöljyvarastot tulevat elpymään seuraavien 3–6 kuukauden aikana. Hintojen lasku tulee kuitenkin olemaan rajallista, kunnes varastot nousevat kunnolla. 

  • Lähde: ISTA Mielke, OIL WORLD Monthly, Ferbruary 2021