UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopan syysrapsikasvustot säästyneet pahimmilta pakkastuhoilta

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 4.2.2021

Euroopassa rapsin ja auringonkukan tasetilanne on tällä hetkellä erittäin tiukka. Rapsista nyt pulaa myös muualla maailmassa ja Kanadan varastojen odotetaan laskevan radikaalisti. Ranskalainen analyytikkotalo Strategie Grains ennustaakin rapsin hintojen nousevan EU:ssa kuluvan markkinointikauden 20/21 loppuun tultaessa. Uuden sadon myötä taseen odotetaan löyhentyvän, vaikka vajetta on edelleen.

Rapsin hinta Rotterdamissa voi Strategie Grainsin mukaan saavuttaa 500 €/tn tason markkinointikauden loppuun mennessä. Jos sääolot aiheuttavat haasteita kylvöihin tai kasvustojen kehitykseen, saattaa hintataso mennä tuon ylikin. Toisaalta, jos Etelä-Amerikan soija tai Euroopan rapsisadosta tuleekin ennustettua runsaampi, jää nousupotentiaali rajallisemmaksi. Tällä hetkellä Strategie Grains ennustaa EU 27 -alueen rapsin tuotannon kasvavan ensi kaudella maltillisesti 17,1 milj. tonniin (20/21: 16, 1 milj. tn)

Australian canolasadosta näyttäisi tulevan erittäin hyvä ja sadoista ennätyksellisen korkeita. Rapsin tuonnin EU-alueelle ennustetaan nousevan kuluvalla kaudella (20/21) ennätyksellisen suureksi. Tuontien odotetaan hidastuvan kauden loppupuolella.

Syysrapsikasvustot ovat hyvässä kunnossa kylmistä puuskista huolimatta  

Vuosi 2021 alkoi edeltäneitä vuosia kylmemmissä olosuhteissa. Äärimmäisen kovia pakkasia ei kuitenkaan tullut eikä Euroopan syysrapsikasvustojen oleteta kärsineen.  

Syysrapsi hyötyi suotuisista kylvöolosuhteita Saksassa, Puolassa, Skandinaviassa ja Baltian maissa. Tammikuun ensimmäinen puolisko oli näillä alueilla suhteellisen lauha. Kuun puolivälissä pakkaset kuitenkin kiristyivät radikaalisti erityisesti Baltiassa, jossa mentiin joillakin alueilla 20 pakkasasteen alapuolelle. Riittävän paksu lumipeite on suojannut kasvustoja suuremmilta tuhoilta. Rapsikasvustot vaikuttavat tässä vaiheessa kautta vielä lupaavilta.

  • Lähde: Strategie Grains, EU Oilseed Report