UUTISIA VILJAKETJUSTA

Leuto talvi lisännyt Kaakkois-Euroopassa talvivaurioiden riskiä

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 25.1.2021

Lounais-Euroopassa talvi on ollut tähän mennessä kylmä ja runsasluminen, kun taas Kaakkois-Euroopassa talvi on ollut hyvin leuto ja vähäsateinen

MARS Bulletin kertoo viimeisimmän mittauskauden 1.12.2020-18.1.2021 olleen tavanomaista lämpimämpi suurimmassa osassa Eurooppaa. Poikkeuksena tähän tavallista kylmempi jakso Espanjassa, Ranskassa, Irlannissa ja Iso-Britanniassa. 

Tavallista lämpimämpää on ollut etenkin Kaakkois-Euroopassa sekä Turkissa. Keski-Turkissa maan vesivarannot alkavat ehtymään sateiden vähyyden sekä syksyn kuivuuden seurauksena. 

Syyskasvustojen pakkasen kestävyys on parantunut joulukuussa huomattavasti Länsi- ja Keski-Euroopassa. Kaakkois-Euroopassa heikko kestävyys on seurausta tavanomaista leudommasta talvesta. 

Joulukuussa ennustettiin pakkasvaurioita kasvustoihin Venäjän Euroopan puolisilla osiin sekä paikoin Pohjois-Romaniaan, Keski-Balkanille ja Pohjois-Espanjaan. Talvivaurioiden vaara jatkuu näillä alueilla leudon talven ja huonon kasvustojen karaistumisen seurauksena.

180121 Areas of concern

Lähde: JRC MARS Bulletin